latinica  ћирилица
29/03/2023 |  23:35 ⇒ 30/03/2023 | 08:53 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Додик једино и искључиво на путу заштите интереса Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је једино и искључиво на путу заштите интереса Републике Српске и свих њених грађана, као и заштите Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, истакао је делегат у Клубу српског народа у Дому народу Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- На том истом путу дефинитивно би требале да буду и САД и њихов држвни секретар Ентони Блинкен с обзиром на то да су САД један од гараната потписа Дејтонског мировног споразума. Уколико већ постоји интерес САД и Блинкена за Републику Српску и њеног предсједника и за БиХ онда би дефинитивно тај интерес требао да буде усмјерен у том правцу да се подржи Устав БиХ онакав какав је као Анкес четири потписан као саставни дио Дејтонског мировног споразума у Охају - истакао је Ковачевић за Срну реагујући на изјаву Блинкена да напади Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је он на ауторитарном путу предсједника Владимира Путина.

Ковачевић је рекао да су Мајкл Марфи, као и многи други представници САД у претходном перидоу веома често подржавали антидејтонске политике и приступе у БиХ на исти начин на који данас Амбасада САД у БиХ подржава потпуно антиуставне одлуке Уставног суда БиХ које ни на који начин не могу бити утемељене на Уставу БиХ с обзиром да доносе одлуке и позивају се на нешто што не могу нигдје да пронађу у Уставу БиХ.

- Република Српска остаје привржена Уставу БиХ, остаје привржена Дејтонском споразуму и то ништа и нико и никакве пријетње неће моћи промијенити. Али оно што исто тако остаје јесте једно слободно, једно демократско друштво у којем ће увијек бити заштићени интересе и права свих грађана Републике Српске без обзира на њихову вјерску, националну или било коју другу припадност - поручио је Ковачевић.