latinica  ћирилица
30/03/2023 |  14:24 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

У Српску долазе дјеца са КиМ; И Брчко домаћин за њих 46

У Брчком ће од 24. јуна до 1. јула боравити 46 дјеце са Косова и Метохије у акцији "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", а домаћин ће им бити Културно-умјетничко друштво "Јоцо Савић" Илићка.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Потпредсједник друштва Панто Башић рекао је на конференцији за новинаре да КУД први пут учествује у овој акцији коју организује Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске.

- У сарадњи са бројним привредницима настојаћемо да седмодневни боравак дјеци са Космета учинимо што садржајнијим и богатијим - рекао је Башић.

Он је позвао породице са подручја Брчко дистрикта које желе да угосте на седам дана малишане са Косова и Метохије да се до краја априла пријаве на телефон 065/769-182 или путем мејл адресе /kudilicka1@gmail.com/, те да ће све информације о овој акцији бити обајвљене на "Фејсбук" страници КУД-а.

Предсједник Одбра за помоћ Србима на Косову у Метохији Милорад Арлов рекао је да је ово једини КУД који се пријавило за улогу домаћина ове године, те да ће у Брчком боравити дјеца из општине Обилић из села Бабин мост, Племетина и Црквена водица.

Арлов је рекао да ове године у Републику Српску долази 738 дјеце узраста од 10 до 15 година у пратњи 66 просвјетних радника, да ће доћи у двије групе, а да ће прво доћи дјеца са посебним потребама у пратњи својих родитеља који ће бити смјештени у Бањалуци.

- На пријем у Бањалуци, кроз једнодневни излет 29. или 30. јуна доћи ће нам и један аутобус дјеце из западне Славоније - додао је Арлов.

Арлов је напоменуо да у овогодишњој акцији учествује 19 градова и општина из Републике Српске, да се акција спроводи од 2012. године и да је до сада у више од 40 градова и општина Српске боравило око 7.000 дјеце са Космета.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, који је покровитељ организације доласка дјеце са Косова и Метохије у Брчко, рекао је да је ово хумана акција јер долазе дјеца са Косова која живе у условима какви не постоје на простору Европе.

- Ми смо ту да као представници српског народа у извршној и закондавној власти подржимо ову акцију и тој дјеци надокнадимо бар дио оне свакодневнице коју имају дјеца у остатку Европе и свијета - рекао је Милић.

Архијерејски намјесник брчански Милорад Тошић рекао је да у ову активност укључена и Српска православна црква.

Тошић је напоменуо да је Епархија зворничко-тузланска уз благослов Његовог преосвештенства епископа Фотија и епископа рашко-призренског Теодосија покренула опширну акцију прикупљања брашна и новчане помоћи за Србе на Косову и Метохији, која има трајни карактер.

- При свим црквеним општинама може да се донира брашно и новац који се прослеђују Удружењу "Мајка девет Југовића" на Космету, које ће то дијелити онима којима је помоћ потребна - појаснио је Тошић.