latinica  ћирилица
30/03/2023 |  15:14 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

Савјет министара: Управљање миграцијама остаје међу 14 кључних приоритета

Савјет министара усвојио је Информацију о стању у области миграција у БиХ за прошлу годину у којој је наведено да управљање миграцијама остаје међу 14 кључних приоритета које БиХ треба испунити на свом европском путу и након додјеле статуса земље кандидата за чланство у ЕУ.
Сједница Савјета министара - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Савјета министараФото: Уступљена фотографија

Савјет министара је задужио Министарство безбједности да Информацију достави Предсједништву БиХ, те Представничком дому и Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ.

У Информацији је представљен преглед развоја политике и законодавства, активности тијела надлежних за управљање миграцијама у БиХ и приказани најзначајнији прелиминарни статистички подаци, те наведени изазови у управљању миграцијама у БиХ и подаци о спровођењу Плана мјера и активности за ефикасно управљање миграцијама у БиХ.

У 2022. години је повећан број миграната који су незаконито ушли на територију БиХ, у односу на 2021. годину, док је истовремено број исказаних захтјева за азил остао на истом нивоу, саопштено је из Савјета министара.

Успостављен је ефикаснији систем координације и управљања миграцијама кроз јачање институција БиХ, а двије године након усвајања спроводи се 75 одсто од укупног броја планираних активности из документа План мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом у БиХ.