latinica  ћирилица
30/03/2023 |  19:05 ⇒ 19:07 | Аутор: Агенције

Више од 100 шумских пожара у региону Астуријас

Више од 100 шумских пожара избило је данас у сјеверном шпанском региону Астуријас, од којих је већина настала као намјерна паљевина, саопштиле су власти, док је температура ваздуха нагло порасла.
Пожари у Шпанији (Фото: EPA-EFE/ELOY ALONSO) -
Пожари у Шпанији (Фото: EPA-EFE/ELOY ALONSO)

Пожари су избили након другог шумског пожара који и даље гори осам дана након што је избио у шумама у источном региону Валенсије и још једног који је захватио 1.100 хектара земље у Галицији на сјеверозападу.

Пожар се ширио док су аутомобили пролазили путем у области Астуријас, зеленом региону са кишном океанском климом.

Власти су забраниле приступ шумским стазама, као и контролисано паљење и употребу машина и моторних алата у шумама, а који би могли изазвати нове пожаре.

А- стуријас не гори, они су је запалили, односна лица која намјерно пале наше шуме. То су криминалци, делинквенти и они ће као такви бити процесуирани и третирани - рекао је регионални лидер Адријан Барбон на "Твитеру".

Шпанска влада каже да је забринута да ће ове године бити још пожара након необично суве зиме у дијеловима јужне Европе, у околностима пораста температура изазваних климатским промјенама.

Шпанија је јуче забиљежила најтоплији 29. март у историји, са температуром која је премашила нормалне нивое за седам до 14 степени Целзијусових, саопштила је метеоролошка агенција АЕМЕТ.

На Канарским острвима регистрована је температура уобичајена за љето са 37,8 степени Целзијусових у мјесту Тасарте. Други региони у Баскији и неким дијеловима централне Шпаније, такође, су забиљежили рекордну температуру за ово доба године.

У већем дијелу области Астуријас, сусједној Кантабрији и великим подручјима шпанске медитеранске обале на снази су упозорења за могућност избијања шумских пожара.