latinica  ћирилица
31/03/2023 |  09:21 ⇒ 10:47 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: ЕУ би ускоро могла да покрене тему о могућем слању мировне мисије у Украјину

Земље Европске уније ће ускоро покренути тему, коју су раније избјегавали, о слању "снага мировног карактера" у Украјину, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, илустрација) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, илустрација)

- Близу смо одлуке да у разговорима са европским лидерима буде легитимно и прихваћено питање да ли земље чланице ЕУ могу у неком облику послати војску мировног карактера у Украјину или је боље да је не шаљу. Близу смо овој граници коју раније нисмо могли да пређемо - рекао је мађарски премијер у интервјуу радију Кошут.

Подсјетио је да је прије годину дана била расправа о томе да ли је могуће слати смртоносно оружје Украјини.

- Мађари су и тада рекли и сада говоре, да не треба слати. Међутим, и западне земље су се колебале. Сада то није више питање. Сада се поставља питање да ли ће се само слати тенкови, или колико авиона слати или да ли слати муницију са осиромашеним уранијумом или војску - истакао је Орбан.

Мађарски премијер је раније изјавио да земље Европе, "као мјесечари на крову", стално балансирају на ивици рата с Русијом.

Од почетка сукоба у Украјини Мађарска се досљедно противи увођењу санкција против руских енергената и слању оружја Украјини.

Почетком марта прошле године мађарски парламент је усвојио указ којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље.