latinica  ћирилица
31/03/2023 |  19:07 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Банке повећале камате на кредите са промјењивом стопом; Врх раста на љето (ВИДЕО)

Агенције за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ већ наредне седмице требало би да донесу нови сет мјера којима ће покушати да ограниче ризик раста каматних стопа. Наводе да ни сада нема реалног основа за такво нешто, али поједине банке обавијестиле су клијенте да им кредити са промјењивом стопом имају нови, скупљи, план отплате.
Новац (Фото: Централна банка) -
Новац (Фото: Централна банка)

Поједине банке у Српској и Федерацији ових дана обавијестиле су клијенте да камате на кредите са промјењивом стопом иду ка горе. Гледалац који нам је уступио обавјештење своје банке умјесто 3,99 одсто, од сада ће плаћати камату од 5,03 одсто. Мјесечно, 50-ак марака више.

- С обзиром да је банка преузела дио негативног утицаја на пораст номиналне каматне стопе, а у циљу ублажавања негативних ефеката раста вриједности једногодишњег ЕУРИБОР-а, номинална каматна стопа кредита ће од 1.3.2023. године износити 5,03 одсто - наводи се у образложењу дотичне банке.

Било би и више, наводе, јер износ марже од 3,99 одсто треба увећати за вриједност годишњег ЕУРИБОР-а од 3,37 одсто. Да агенције за банкарство нису крајем септембра донијеле одлуку да ублажавању ризика раста камата, то би се вјероватно и десило. Међутим, свака банка која би камату подигла за више од два одсто из своје добити морала би да издвоји додатна средства на име кредитног ризика.

Иста мјера донесена је и у Федерацији БиХ, па такође није забиљежен велики раст камата.

Ипак, ријеткост је да је једна банка одлучила да умањи стопе. Бојан Лубурић, директор МФ банке, каже да су се тиме одрекли два и по милиона каматног профита, јер није ред да сав терет кризе превале на клијенте. Страни извори финансирања нису чести, али банке које их дијелом ипак користе већ имају повећане трошкове.

- Постоји каматни ризик, јер у ситуацији инфлације, када свуда у окружењу расте ЕУРИБОР и остале каматне стопе, није реално бити потпуно изолован. Није реално очекивати да ће стопе на депозите остали исте - додаје Лубурић.

Стручњаци истичу да ће раст камата достићи врхунац на љето, а да би трећи квартал године донио стабилизацију. Циљ је обуздати инфлацију, која је у Европи зацртана на два одсто. У децембру је износила око девет одсто и биљежила благи пад. У БиХ је и даље око 14 одсто.

У ресорним агенцијама наводе да не сједе скрштених руку, па већ наредне седмице планирају нови сет мјера.

- Оно што сада желимо јесте да спријечимо подизање каматне стопе на нова задужења, јер не видимо разлог, а с друге стране није дошло до раста камата на депозите - истиче директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут.

Друга мјера могла би да буде понуда банкама да умјесто ЕУРИБОР-а користе референтну стопу која би била везана за локалне депозите. Јер на рачунима бх. банака тренутно се налази више од 29 милијарди депозита, а укупни кредити око 21 милијарде.

Рекло би се, сасвим довољно средстава и за раст кредита, али и за обуздавање каматних стопа.