latinica  ћирилица
01/04/2023 |  15:00 | Аутор: СРНА

Грабовац: Поражавајуће је да нико није одговарао за злочине над Србима у Мркоњић Граду и Посавини

Предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац истакао је да је поражавајуће да ни након 27 година нико од хрватских војних и политичких званичника није одговарао за ратне злочине почињене над Србима у Мркоњић Граду и Посавини.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

- Неприхватљиво је да за ове злочине до данас нико није одговарао, упркос бројним доказима, масовним српским гробницама и изјавама свједока који су достављени Хашком трибуналу и правосуђу БиХ - рекао је Грабовац Срни, поводом обиљежавања 27 година од отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијених у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године

Он је навео да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ, јер годинама опструишу процесуирање ратних злочина над Србима.

Грабовац је рекао да је за ове категорије грађана неприхватљиво да на територију Републике Српске долазе хрватски званичници и додјељују признања хрватским војницима који су починили ратне злочине над Србима, као што је то недавно био случај у Дервенти.

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас је служен парастос и положени су вијенци поводом 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца који су убијени у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба. Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.