latinica  ћирилица
01/04/2023 |  18:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Рударски факултет у Приједору уводи нови студијски програм (ВИДЕО)

Рударски факултет у Приједору уводи нови студијски програм посвећен заштити животне средине. Циљ је образовање кадра дефицитарног на тржишту рада. Сви студенти студирају о трошку Српске, а обезбијеђен је и повољан смјештај.
Рударски факултет у Приједору - Фото: РТРС
Рударски факултет у ПриједоруФото: РТРС

Равнотежа између привредног развоја и заштите животне средине је неопходна, порука је приједорских средњошколаца и студената Рударског факултета. Због тога је, кажу, увођење новог студијског програма посвећеног животној средини – корак у правом смијеру.

- Увијек постоји могућност да једна од опција буде Рударски факултет у Приједору, управо због тога, због те заштите животне средине и потербе за њом - рекла је ученица Гимназије "Свети Сава" Приједор Уна Тиш.

Инжењерство заштите животне средине обухвата техничке и природне науке.

- Област заштите животне средине је постала доминантна, како код нас, тако и окружењу и Европи, обзиром на све изазове које развој друштва захријева. Будући инжењери заштите животне средине ће бити компетентни за обим послова у различитим областима унутар производних процеса и заштите животне средине - шеф Одсјека за инжењерство животне средине Рударског факултета у Приједору др Никола Кнежевић.

Студенти који заврше Рударски факултет немају проблема са проналском посла. Овај факултет у Приједору од раније има студијске програме Рударство и Геолошко инжењерство. Прва је јавна високошколаска установа у Српској, која уводи инжењерство заштите животне средине.

- Понукало нас је то, јер се осјећа заиста недостатак квалификованих стручних људи, који би се бавили заштитом животне средине - декан Рударског факултета у Приједору Свјетлана Средић.

Годишња уписнина је 84 марке. Смјештај за студенте који долазе да студирају у овај града из других локалних заједница обезбијеђен је у Хотелу "Приједор", по цијени смјештаја у студентским домовима у Бањалуци.