latinica  ћирилица
02/04/2023 |  13:36 ⇒ 17:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Италијанска влада ће кажњавати употребу страних ријечи, казне до 100.000 евра

Према новом закону који је представила странка Браћа Италије премијерке Ђорђе Мелони, Италијани који користе енглеске и друге стране ријечи у службеној комуникацији могли би се суочити са казнама до 100.000 евра.
Италијанска влада (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Италијанска влада (Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Закон је представио члан доњег дома италијанског парламента Фабио Рампели, а италијанска премијерка је подржала његов приједлог, пренио је Си-Ен-Ен.

Иако закон обухвата све стране језике, посебно је усмјерен на "англоманију" или коришћење енглеских ријечи.

Нацрт закона наводи да енглеске ријечи "понижавају и умртвљују" италијански језик додајући да је то још горе јер Велика Британија више није дио ЕУ.

Приједлог закона, који тек треба да иде на парламентарну расправу, захтјева од свих који обављају дужност у јавној управи да имају "писано и усмено знање италијанског језика и да владају њиме".

Он, такође, забрањује коришћење енглеског језика у службеној документацији, укључујући "акрониме и називе" радних мјеста у компанијама које послују у земљи.

Додатно, страни субјекти би према новом закону морали да имају издања свих интерних прописа и уговора о раду на италијанском језику.

"Није само ствар моде, јер мода пролази, већ англоманија има посљедице за друштво у цјелини - наводи се у нацрту закона.

Први члан закона осигурава да чак и у канцеларијама за странце који не говоре италијански, он мора бити примарни језик.

Сви они који не буду поштовали закон могли би добити казне између 5.000 евра и 100.000 евра.

Према предложеном закону, Министарство културе основало би комисију чија би надлежност укључивала "исправну употребу италијанског језика и његов изговор" у школама, медијима, трговини и оглашавању.