latinica  ћирилица
19/04/2023 |  18:07 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Којић: Захтјеви Бошњака су антиуставни - сваки центиметар Српске остаће њена имовина

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да су захтјеви Бошњака, па и изјава о имовини коју су потписали политички представници из ФБиХ, засновани на кршењу Устава БиХ, те поручио да ће сваки центиметар Републике Српске остати имовина Српске.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да бошњачки лидери овом изјавом крше Устав и Дејтон, те су и контрадикторни.

- Устав јасно каже да све оно што није дефинисано Уставом БиХ је искључива надлежност ентитета. Имовина је надлежност ентитета и то је црвена линија преко које се неће и не може прећи - поручио је Којић новинарима.

Он је напоменуо да су захтјеви Бошњака углавном засновани на кршењу Устава и Дејтонског мировног споразума, иако се у тим захтјевима позивају на Устав и Дејтон.

- То је један најобичнији покушај девастирања Републике Српске, одузимања њених надлежности, антиуставног и антидејтонског функционисања и дјеловања, што ми из Републике Српске нећемо дозволити - нагласио је Којић.

Он је поручио да ће сваки центиментар Републике Српске остати имовина Српске, а неће бити оно што Бошњаци желе.

Осам бошњачких политичких представника из ФБиХ потписало је заједничку изјаву о државној имовини у којој су навели да Тужилаштво БиХ и остали надлежни органи БиХ морају процесуирати одговорна лица која најављују да ће наставити књижење те имовине на Републику Српску. Они сматрају да само ниво БиХ има искључиву надлежност да уређује сва питања која су везана за ову имовину.