latinica  ћирилица
22/04/2023 |  11:53 ⇒ 18:23 | Аутор: РТРС

Одржан приказ способности Војске Србије; Присуствовали званичници Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом Дана Војске Србије на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници код Београда одржан је приказ способности Војске Србије "Гранит 2023", највеће смотре наоружања, војне опреме и војних летјелица на једном мјесту посљедњих деценија.
Приказ способности Војске Србије "Гранит 2023" - Фото: РТРС
Приказ способности Војске Србије "Гранит 2023"Фото: РТРС

Приказу су присусуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједник Владе Радован Вишковић, али и мађарски премијер Виктор Орбан којег је у Београду дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

- Војска Србије модернизована и спремна да брани наш народ гдје год он живио - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас да је Република Српска увијек загледана у Србију и да је сваки њен напредак и позитиван помак радује.

Предсједник Србије Александар Вучић рекao je на крају вјежбе у Батајници да је имао разговоре са мађарским премијером Виктором Орбаном о борби против тероризма.

Честитао је Дан Војске Србије, истичући да је изабран посебан датум - почетак Другог српског устанка, који је утемљио модерну српску државност.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Војска Србије данас на знатно вишем нивоу него прије неколико година, што је охрабрење за српски народ који живи у Српској.

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Српска поносна на протеклих 10 година најбољих односа у историји Срба са обје стране Дрине.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будимир рекао је да је свим Србима велико задовољство гледати Војску Србије која се трансформише у модерну силу, што је јако важно у данашњем времену.

Уз интонирање химне и рапортом предсједнику Србије почео је приказ Војске Србије. Рапорт је предао капетан прве класе Данило Манојловић.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Гранит 2023", највеће је смотра наоружања, војне опреме и војних летјелица на једном мјесту посљедњих деценија. У приказу је учествовало више од 5000 припадника војске и Министарства одбране Србије, и приказано више од 2.300 оруђа и оружја.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Приказ је почео падобранским демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставом Србије. Приказан је и налет хеликоптера Ми 35 познат као "летећи тенк".

Уз бројне грађане, приказу способности Војске Србије присуствовао је државни врх са предсједником Александром Вучићем и државни врх Српске: предсједник Милорад Додик, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић.

Жељка Цвијановић и Радован Вишковић  (Фото: РТРС)

У Батајници је био и мађарски премијер Виктор Орбан којег је у Београду свечано дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

"Гранит 2023" је централни догађај обиљежавања Дана Војске Србије - 23. априлa који се обиљежава у спомен на почетак Другог српског устанка 1815. године, за који се сматра да представља прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.