latinica  ћирилица
25/04/2023 |  20:30 | Аутор: СРНА

Напад на цркву у Штрпцу наставак континуираног угрожавања српске баштине

Министарство културе Србије оштро је осудило напад на цркву Светог Николе у Штрпцу подигнуту у 16. вијеку, која представља један од споменика културе од изузетног значаја.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Овај вандалски чин, који се догодио само недељу дана након напада на Цркву Светог Пантелејмона у Призрену, показује да се наставља континуирано скрнављење и угрожавање српске културне и верске баштине - наводи се у саопштењу овог министарства.

Из Министарства су истакли да посебно забрињава што починиоци оваквих напада по правилу не буду пронађени ни кажњени, што је дио кампање пријетњи Приштине за безбједност и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

- Додатно је лицемерно што су инциденти учестали управо док представници Приштине, уз помоћ својих спонзора покушавају да се на силу, цинично и противно свим принципима и стандардима угурају у Савет Европе, при томе кршећи владавину права и газећи принципе демократије, слободе и основних људских права - наводи се у саопштењу.

Министарство културе поново апелује на све међународне организације и институције да не затварају очи пред насиљем и реагују на учестале и интензивиране инциденте.

Црква Светог Николе у Штрпцу је обијена, а њена канцеларија опљачкана, што је узнемирило грађане, саопштено је раније из те општине на Косову и Метохији.