latinica  ћирилица
27/04/2023 |  10:49 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Отворен Јахорина економски форум - Регионалне интеграције и БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас Јахорина економски форум под називом "Регионалне интеграције и БиХ - Берлински процес или Отворени Балкан".
Јахорина економски форум - Фото:
Јахорина економски форумФото:

Првог дана форума предвиђена је дискусија у оквиру девет панела, док ће другог дана учесници водити расправу у оквиру још осам панела.

Додик је рекао да БиХ треба да приступи иницијативи "Отворени Балкан".

Предсједник организационог одбора Јахорина економског форума Горан Рачић рекао је да БиХ себи не би смјела дозволити да буде пасивни посматрач, већ да буде дио интегрисаног тржишта од 18 милиона људи у којем се људи, капитал и пренос знања слободно крећу.

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је да се мора радити на убрзању економског раста и повећању конкурентности привреде.

У првом панелу "Берлински процес и/или Отворени Балкан" осим предсједника Додика, учествовали су и предсједавајућа Савјета министара, министар одбране Србије Милош Вучевић и савјетник предсједника Владе Црне Горе за спољну политику Ђорђе Радуловић.

Додик је на овом панелу поручио да Европа више нема лидера.

Јахорина економски форум одржава се под заједничким покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, Савјета министара, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Удружења Економски форум.