latinica  ћирилица
28/04/2023 |  20:53 ⇒ 21:00 | Аутор: sputniknews.com

Вучелић: "Упуство" украјинске амбасаде показује праву природу кијевског режима

"Упутство" о правилној употреби термина о специјалној руској операцији у Украјини, које је украјинска амбасада послала на адресу Вечерњих новости, показује праву природу кијевског режима. То је драстичан примјер новоговора, рекао је за Спутњик, главни и одговорни уредник Вечерњих новости Милорад Вучелић.
Милорад Вучелић (Фото: Tanjug/Dimitrije Goll) -
Милорад Вучелић (Фото: Tanjug/Dimitrije Goll)

"Списак препоручене терминологије о руско-украјинском рату", како се документ званично зове, према Вучелићевим ријечима, садржи више елемената.

- У њему се види елемент цензуре, затим нови појмовник у коме се не разазнаје стварност, а трећи елемент је исказивање правог лица кијевског режима - каже Вучелић.

Четврто, како истиче Вучелић, то је потреба да се то "универзално" наметне, потпуно бестидно.

- Као да тај режим, који је миљеник Запада и који наилази на медијску подршку какве никада није било у савременом свету, уз истовремену драстичну русофобију која је дошла до безумља, има потребу да то универзално успостави. Они се не стиде тога. И оно што је такође важно је то да се политички и медијски Запад иначе придржавају тих прописа - каже Вучелић за Спутњик.

Тако испада да је оно што је редакцији Вечерњих новости упућено као жељени начин да се извјештава, заправо начин на који западни медији функционишу, додаје он.

- То је појмовник који је већ на дјелу. То као да је изведено на основу праксе западних медија, извучена је суштина. Он је са њихове тачке гледишта пожељан у Новостима, али он је важећи, владајући дискурс и он показује и право лице кијевског режима и право лице оних који тај режим подржавају - констатује Вучелић.

Подсјећања ради, на адресу Вечерњих новости стигао је мејл украјинске амбасаде у Београду насловљен као "Списак препоручене терминологије о руско-украјинском рату" са табелом "правилних" и "неправилних" ријечи и израза које би, према њиховом мишљењу, требало употребљавати током рада.