latinica  ћирилица
01/05/2023 |  11:50 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније; Убијање цивила и избјеглица није побједа (ФОТО/ВИДЕО)

У Градишци је обиљежено 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у хрватској акцији "Бљесак", у којој је погинуло 283 људи српске националности, од којих 114 цивила, међу њима 56 жена и 11 дјеце до 14 година.
Градишка - Фото:
ГрадишкаФото:

Код Спомен-обиљежја погинулим српским цивилима и војницима из Западне Славоније, служен је парастос и положени вијенци.

Обиљежавању је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је изјавио да убијање цивила и гранатирање избјегличких колона не може бити побједа, како то представља друга страна док се Срби сјећају својих погинулих.

Додик је подсјетио да све док се Срби сјећају својих погинулих у ратовима деведесетих година, на другој страни те акције славе као побједу.

Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net )

- Не може побједа бити убијање цивила на кућном прагу као ни гранатирање избјегличких колона - рекао је Додик данас у Градишци гдје је присуствовао обиљежавању 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније у злочиначкој хрватској акцији "Бљесак".

Градишка (Фото: РТРС)

Он је подсјетио да се и у Србији сјећају овог страдалничког датума, те да се тим поводом јутрос чуо са предсједником Александром Вучићем.

Градишка - парастос (Фото: РТРС)

Додик је рекао и да ће се регулисати статус припадника Војске Републике Српска Крајине.

Срби морају и даље да се боре за истину и правду и јасно кажу да су слободарски народ који се кроз цијелу своју историју борио за слободу, очување свог идентитета и опстанак на просторима на којима вијековима живи, поручио је градоначелник Градишке Зоран Аџић након обиљежавања 28 година од егодуса Срба из Западне Славоније.

Хрватске војно-полицијске акције "Бљесак", "Олуја", "Масленица" и друге су биле наставак политике НДХ, које се савремена Хрватска још није јасно одрекла, изјавио министар рада и борачко-ивалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, након обиљежавања 28 година од егзодуса Срба из Западне Славоније.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Хрватске снаге првог маја 1995. године напале су територију западне Славоније која је била под заштитом Уједињених нација и извршиле етничко чишћење Срба. Протјерано је 15 хиљада Срба. За ове злочине, до данас, нико није одговарао.