latinica  ћирилица
09/05/2023 |  11:03 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

У Бањалуци марш "Бесмртног пука" и полагање вијенаца (ФОТО/ВИДЕО)

Крај најкрвавијег ратног поглавља у историји човјечанства, 9. мај, слави и Република Српска. У Бањалуци маршом "Бесмртног пука" и полагањем вијенаца на Тргу палих бораца на Споменик жртвама фашизма, обиљежен је Дан побједе.
Марш бесмртног пука Републике Српске - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Марш бесмртног пука Републике СрпскеФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У маршу су учествовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министри Владе Републике Српске, руски амабасадор у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и НОБ-а и бројни грађани.

Наша историја, историја српског народа је страдалничка и часна, историја народне побједе, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на обиљежавању Дана побједе над фашизмом у Бањалуци, а говор је започео минутом ћутања за страдале у Србији у два масовна убиства.

- Овај дан припада свима који су страдали у четири године рата који је наметнуо фашизам. Борба је била часна, многи су дали животе јер су сматрали да је то часно - рекао је Додик.

Истакао је да је народно ослободилачка војска несумњиво била антифашистичка, али и Срби су имали и отаџбински покрет.

Предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да је званична политика Српске антифашистичка и да она с пуним правом слави антинацистичке и антифашистичке датуме на овим просторима.

- Српска је и настала борећи се против оних који су славили усташтво или "ханџар дивизију". По томе је једина права насљедница антифашистичких покрета - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци након што је у Бањалуци одржана централна манифестација поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Стевандић је рекао да је Српска институционално функционише добро, те да по бројним параметрима и сегментима боља од земања у окружењу.

Дан побједе над фашизмом је историјски дан за судбину цијелог свијета, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов након полагања вијенаца на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци.

Калабухов је поручио да је "ово данас знак сјећања и памћења, поштовања и уједињења".

- Ово је празник који уједињује руски и српски народ који је највише жртве поднио у Другом свјетском рату, народи који су се национално највише одупрли фашизму - рекао је Калабухов, додавши да му је изузетна част што је положио вијенац на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци.

Предсједник СУБНОР-а Српске Слободан Шобић рекао је да Српска обиљежавањем 9. маја показује да не заборавља оне који су јуначки пали за слободу садашњих и будућих генерација.

- Овим шаљемо поруку мира свим народима свијета да се зло из Другог свјетског рата никада не понови и да чувамо мир и слободу - рекао је Шобић у обраћању на манифестацији.

Учесници "Бесмртног пука" су носили слике предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из Народноослободилачког рата који су дали животе у борби против фашизма.

Марш бесмртног пука Српске (Фото: РТРС)

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом у Бањалуци (Фото: РТРС)

Обиљежавање Дана побједе над фашизмом (Фото: РТРС)

Положени су вијенци и цвијеће на Споменик жртвама фашизма на Тргу палих бораца.

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

 Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

 Пјевачка група КУД Младен Стојановић из Приједора извела је пјесму "По шумама и горама".

Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

У маршу "Бесмртног пука" учествују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и други министри у Влади Српске, амабасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџинског рата и Народноослободилачког рата, те бројни грађани.

Марш "Бесмртног пука" у Бањалуци (Фото: РТРС)

"Бесмртни пук" је међународна друштвена акција која је почела 2011. године у градовима Русије током обиљежавања Дана побједе - 9. маја.

Обиљежавање овог историјског догађаја организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.