latinica  ћирилица
15/05/2023 |  10:20 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Нови Град: Ријеке Уна и Сана у порасту; Вода ушла у стамбене објекте (ФОТО/ВИДЕО)

На подручју Новог Града вода је ушла у три стамбена објекта усљед пораста водостаја Уне и Сане, изјавио је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.
Нови Град - Фото: РТРС
Нови ГрадФото: РТРС

Вода је ушла у два објекта у насељу Рудице и у један у насељу Рога.

Према подацима Цивилне заштите Новог Града, водостај ријеке Уне је 470 центриметара и уведене су редовне мјере одбране од поплава. На 510 се уводе ванредне мјере.

Водостај ријеке Сане је 500 центиметара. Водостаји обје ријеке и даље расту.

Дрљача је након сједнице Штаба за ванредне ситуације рекао да је на подручју општине Нови Град у протеклих 48 часова пало 86 литара кише по метру квадратном, од чега у протекла 24 часа 62 литра.

- То је изазвало бујичне потоке, плављење објеката, активирање клизишта и проблем у саобраћају на већини путних праваца - рекао је Дрљача.

Нови Град (Фото: РТРС)

Двије екипе Цивилне заштите су на терену како би се евидентирале штете од бујица.

- Након што екипе обиђу терен биће сачињен прелиминарни извјештај о штети. Биће познато стање на клизиштима која су раније настала. За сада имамо информацију да је поново активно клизиште код надвожњака, на изласку из Новог Града у правцу Приједора - навео је Дрљача.

Додао је да је и даље обустављен саобраћај због изливања Јапре у Сухачи.

- Саобраћај је због изливања ријеке Сане обустављен и у насељу Урије, према градској депонији па данас нема одвоза комуналног отпада - рекао је Дрљача.

Дрљача је упозорио да на магистралном путу Нови Град- Приједор има проблема у саобраћају, посебно у насељима Благај и Петковац.