latinica  ћирилица
18/05/2023 |  13:11 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Вишковић обишао поплављена подручја у Новом Граду; Влада ће помоћи угроженим општинама (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас поплављена подручја у Новом Граду.
Вишковић у Новом Граду - Фото: РТРС
Вишковић у Новом ГрадуФото: РТРС

Вишковић је обишао новоградско насеље Млакве.

Премијер Српске је рекао да приоритетно треба ријешити питање реконструкције препумпне станице.

Вишковић је рекао да је у разговору са начелником општине Мирославом Дрљачом сазнао да би тај пројекат коштао између 700.000 и 800.000 КМ и да се тај новац мора обезбиједити.

Навео је да ће Влада Српске помоћи општинама погођеним поплавама, а упоредо је тражио и помоћ од Министарства финансија у Савјету министара за поплављене општине у Српској.

- Општине из Федерације БиХ су такође од тог министарства тражиле помоћ, а наши људи нису знали да исто то могу, па сам то ја учинио у име свих поплављених општина у Српској - рекао је Вишковић.

Вишковић у Новом Граду (Фото: РТРС)

Истакао да се у наредном периоду мора више радити на превенцији и јачању система одбране од поплава.

 

Дрљача је рекао је данас повољнија ситуација, да је водостај ријеке Уне у опадању и износи 510 центиметара, што је у оквирима редовних мјера одбране од поплава.

- Главна тема разговора била је како дјеловати у будућности како не би долазило до оваквих ситуација. Још од поплава 2014. године свјесни смо да је приоритетно питање реконструкција препумпних станица - рекао је Дрљача.

 

Огромне поплаве које су задесиле Нови Град нанијеле су огромне штете и на стадиону Млакве, а вода која је прекрила терен до врха голова дошла је и до трибина.

Вишковић у Новом Граду (Фото: РТРС)

Премијер Српске је посјетио и Костајницу.

Општине Нови Град, Костајница и Козарска Дубица, те град Приједор погођени су поплавама усљед обилних киша у протеклих неколико дана.