latinica  ћирилица
18/05/2023 |  14:08 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Вишковић обишао поплављена подручја у Костајници; Потребна изградња потпорног зида

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић посјетио је данас поплављена подручја у Костајници.
Вишковић у Костајници - Фото: РТРС
Вишковић у КостајнициФото: РТРС

Вишковић је заједно са начелником Костајнице Николом Јањетовићем и подручја гдје се врши испумпавање воде из просторија.

Премијер Српске је реако да би требало урадити неку врсту потпорног зида који би ову локалну заједницу штитио од поплава.

- Оно што може бити рјешење јесте да радимо превентивно - изјавио је Вишковић након што је обишао поплављена подручја у Костајници.

Вишковић је указао да Хрватска са друге стране ради насип и диже своје коте, тако да ће у наредном периоду, ако се ништа не уради са стране Републике Српске - Костајница са овим нивоом падавина бити метар до два под водом.

- Ми то не смијемо дозволити. Рекао сам начелнику да под хитно видимо шта треба урадити са наше стране. Предложио сам да радимо неки ниво потпорног зида гдје би, у суштини, ишли бар метар или два у дубину, али исто тако и изнад, са заштитним фолијама гдје не би било водопропусности испод зида - истакао је Вишковић.

Подсјећамо, Вишковић је посјетио и поплављена подручја у Новом Граду.

Премијер Српске је рекао да приоритетно треба ријешити питање реконструкције препумпне станице.

Вишковић је рекао да је у разговору са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом сазнао да би тај пројекат коштао између 700.000 и 800.000 КМ и да се тај новац мора обезбиједити.

Навео је да ће Влада Српске помоћи општинама погођеним поплавама, а упоредо је тражио и помоћ од Министарства финансија у Савјету министара за поплављене општине у Српској.