latinica  ћирилица
19/05/2023 |  12:21 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Гас-Рес: Директно гасно снабдијевање - добит за Српску

Сарадња Републике Српске и Гаспрома показала се више него успјешном и свака нова посјета предсједника Милорада Додика Руској Федерацији - истовремено значи и продубљивање сарадње са Русијом, на добробит привреде и становништва Републике Српске, саопштено је из компаније Гас-Рес.
Гасна станица (фото: EPA-EFE / MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Гасна станица (фото: EPA-EFE / MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Ова компанија већ осам година по основу директног уговора о испорукама са компанијом "Гаспром експорт" Санкт-Петербург снабдијева потрошаче у Републици Српској природним гасом, чиме је као посебан и независан субјекат стављена на гасну мапу Европе.

У саопштењу је истакнуто да су потрошачи тиме добили прилику да буду поуздано снабдијевани природним гасом по повољним цијенама од властите државне компаније.

- На овај начин је Република Српска, залагањем руководства, и то у првом реду предсједника Додика, остварила гасну сувереност у изузетно сложеним геополитичким приликама протекле деценије. Истовремено, компанија `Гас-Рес`, а самим тим и Влада Републике Српске, остварила је по основу овог уговора значајну финансијску добит, што је предуслов за улагање у даљи развој гасне инфраструктуре у Републици Српској - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да се компанија Гас-Рес у остваривању својих развојних пројеката суочила са разним врстама блокада, које су најчешће долазиле од политичких субјеката из Федерације БиХ, иако остваривање гасне и енергетске самосталности Републике Српске није било усмјерено против било кога у БиХ или региону.

- Да није било ових блокада, процес диверсификације енергетског биланса Републике Српске у корист еколошки прихватљивих енергената попут природног гаса, данас би значајније напредовао, а корист од тога би имала и Република Српска и ФБиХ - истакнуто је у саопштењу.

Шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић рекао је раније да ће предсједник Српске Милорад Додик у уторак, 23. маја, у Москви разговарати са руским предсједником Владимиром Путином о наставку и развијању економске сарадње, о Дејтонском споразуму и притисцима на Републику Српску.