latinica  ћирилица
21/05/2023 |  08:31 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Воз "Ћиро" озваничио почетак вожње у љетној сезони на Мокрој Гори

Туристички воз "Ћиро" стигао је са туристима са Мокре Горе на жељезничку станицу у Вишеград и тако озваничио почетак вожње у љетној сезони на ускотрачној прузи.
Воз "Ћиро" - Фото: СРНА
Воз "Ћиро"Фото: СРНА

Управник Музејско-туристичког комплекса "Шарганска осмица" Александра Милутиновић рекла је Срни да је ово први долазак ове године и да је воз поново покренут на иницијативу жељезница Републике Српске и Србије.

"Имали смо велики број гостију који су се превезли од Мокре Горе до Вишеграда. Стигли смо безбједно, имали смо пријатно путовање, са паузом у манастиру Добрун - навела је она.

Она је додала да ће туристи наставити шетњу Вишеградом и обићи значајне туристичке локалитете.

- Потом пресједамо на брод "Гризли" и спуштамо се реком Дрином до Перућца - додала је Милутиновићева.

Она је нагласила да је на обострану жељу заживио "Чаробни туристички прстен" - најважнији туристички производ који подразмијева вожњу возом од Мокре Горе до Вишеграда, пресједање на брод и спуштање ријеком Дрином до Перућца, односно спајање Таре, Златибора и овог краја.

Директор агенције "Тара турс" Горан Глишић рекао је Срни да је након дугог низа година први пут реализован полукомерцијални програм - "Чаробни туристички прстен".

- План агенције је да бар једном седмично у предсезони реализујемо овакав програм, а у сезони и више у зависности од потреба - истакао је Глишић.

Аника Димоски из Београда, која је у Вишеград дошла возом, истакла је да је искуство прелијепо, да ова вожња показује да су Српска и Србија једна земља и да је ово велики пут ка њиховом развоју.

За вријеме вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда из вагона са дрвеним клупама и аутентичном локомотивом путници имају прилику да сагледају богатство и љепоту природе овог краја, али и да посјете знаменитости, као што су Мост на Дрини, манастир Добрун и Андрићград.

Овим возом годишње се превезе више од 70.000 туриста, од којих велики број странаца.

Вожња "Шарганском осмицом", која је дио редовне туристичке понуде Мокре Горе, један је од фактора захваљујући којима се ово село сврстава у најпосјећенија туристичка мјеста у Србији.