latinica  ћирилица
21/05/2023 |  18:56 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

"Снус" - дувански производ; Регионални проблем међу дјецом (ВИДЕО)

У земљама у окружењу, али и у Српској, дјеца користе тзв. "cнус" дувански производ у врећицама попут чаја. Мање познат на нашем простору, постао је регионални проблем и изазвао велику панику, посебно међу родитељима и наставницима.
Дувански производ снус - Фото: Screenshot
Дувански производ снусФото: Screenshot

Лако је доступан у трговинама, јер није на листи забрањених производа, а веома је опасан, изазива зависност и болести.

У Фочи, снус на рођенданској прослави, а потом и у учионици. У Основној школи "Свети Сава", брзо и стручно су с полицијом разоткрили одакле ова опасност код ђака. Заустављено је ширење опасног дуванско-никотинског производа. Појачан опрез!

- Могу да кажем да се ради о различитој дјеци има их из проблематичних породица има и неких који су се први сусрели ипак су то дјеца од 14 и 15 година која су се сусрела с тим и за њих је то у том узрасту дјечији изазов - рекла је директорка ове Основне школе Јелена Чанчар.

Грађани категорични - одговорност је подједнако на родитељима и институцијама.

У Инспекторату Републике Српске су јасни – законом је забрањена продаја дуванско-никотинских прерађевина малољетницима. Наглашавају, законску област би требало уредити.

- Нама тренутно представља проблем што никотинске кесице, наргиле, електронске цигарете нису регулисане које садрже дијелове биљке дувана, а нема их у попису забрањених произода - додаје потпаролка Инспектората Душанка Николић.

Онколози - категорични "снус" је опасан. Скривен у усној дупљи је непримјетан, а активан је убица здравља, изазива карцином.

- Повећава ризик од рака усне дупљине има осим никотина и нитрозамина и постојеће вјероватноће за карцином панкреаса - истакла је интерниста-онколог Универзитетске болнице Фоча Николина Дукић.

Психијатри истичу – зависничко понашање код дјеце је опасно. Истраживања су показала да основци и средњошколци све више користе опасни "снус" с објашњењем, у односу на цигарете лакше га скривају и користе.

- И што је уствари поражавајуће прво почињу да користе из забаве, из почетка и поврате али истрајавају и на крају имамо класично зависничко понашање што ствара проблеме даље зависности - додаје професорка психијатрије Медицинског факултета Фоча Снежана Меденица.

Љекари и наставници, апелују и на трговце да дјеци нипошто не продају "снус", цигарете и алкхол, који су опасни извори стварања болести зависности и недруштвеног понашања, које кад измакну контроли изазивају незаустављиве посљедице.