latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:19 ⇒ 19:14 | Аутор: РТРС

У Бањалуци обиљежена 31 година од страдања 12 беба - свјетски моћници заслужили казну (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је данас обиљежена 31 година од страдања 12 беба у бањалучком Клиничком центру, које су преминуле због недостатка кисеоника. На Спомен-обиљежју за 12 беба "Живот" положени су вијенци и цвијеће.
Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба - Фото: РТРС
Обиљежавање 31 године од смрти 12 бебаФото: РТРС

 Вијенац су положиле мајке преминулих беба, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланици предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је страдање 12 бањалучких беба 1992. године због недостатка кисеоника трагедија рата и највећи почињени злочин, због чега се мора његовати култура сјећања да се то више никада никоме не понови.

- Страдање бањалучких беба нас учи о томе да се боримо за мир, да морамо имати властите ресурсе - рекао је Стевандић, обраћајући се код Спомен-обиљежја "Живот" у Бањалуци.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да се никада не смије заборавити овај страшан злочин и да младим генерацијама треба преносити шта се тада дешавало.

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић рекла је да се овај страшни злочин никада не смије заборавити и поновити.

- Република Српска не смије заборавити дозволити да у заборав падне овакав злочин - да се бебе угуше без кисеоника - поручила је Тубићева.

Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба (Фото: РТРС)

Представник Града Бањалука Милада Шукало рекла је да ово мјесто не смије бити заборављено, те навела да Град доводи делегације и представнике међународних институција код овог спомен-обиљежја како би их упознала о трагедији која се десила у Бањалуци 1992. године.

Руже је положила и делегација српских представника у институцијама БиХ, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Почаст су полагањем ружа одали представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, делегације градова Бањалука и Приједор, као и установа

Претходно је положено цвијеће на Новом гробљу. Служен је и парастос.

Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба  (Фото: РТРС)

Страдање 12 бањалучких беба је злочин који се не може ни заборавити ни опростити, изјавио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на обиљежавању 31 године од смрти 12 бањалучких беба због недостатка кисеоника 1992. године.

Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба (Фото: РТРС)

- Зато се на овом мјесту сваке године окупљамо да се подсјетимо на овај злочин. Свјетски моћници су заслужили казну за овај злочин, јер је кисеоник тада могао да буде допремљен копненим путем у Бањалуку, а могао је да буде организован и хуманитарни лет - нагласио је Вишковић.

Истакао је да "Република Српска нема механизам да таквима суди овоземаљским законима".

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Исти ти налогодавци који су тада забранили да у Бањалуку дође кисеоник, који је био спас за ову дјецу, и данас раде готово идентичне ствари. Исти ти налогодавци данас нападају Српску на који год начин могу - условљавајући, забрањујући, онеспособљавајући - упозорио је Вишковић.

Бањалука: Обиљежавање 31 године од смрти 12 беба  (Фото: РТРС)

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостатка кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.

Повезане вијести:

Додик: Самовољом свјетских моћника недужним бићима одузето право да дишу

Цвијановић: Страдање 12 беба је национална трагедија и најстрашнији злочин