latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Жунић: Нема застоја у раду Парламента Српске

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је Срни да у раду парламента Српске нема никаквог застоја у доношењу важних одлука јер се све обрађује на вријеме, што потврђује и чињеница да је ова институција најоперативније законодавно тијело у БиХ.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је напоменуо да је Народна скупштина Републике Српске већ дуго много ефикаснија од парламента Федерације БиХ који је годинама радио у техничком мандату, а и сада је формиран нелегалном одлуком Кристијана Шмита.

- Желим да подсјетим посланика Небојшу Вукановића да је Народна скупштина Српске најоперативније законодавно тијело по свим нивоима БиХ - рекао је Жунић, реагујући на Вукановићеву оцјену да се "сједнице парламента Српске не одржавају редовно".

Жунић је нагласио и да се о информацији о дугу Републике Српске редовно расправља, те да је "Вукановић то, вјероватно заборавио, јер му није поента суштина документа, већ ријалити, самопромоција и кликови на друштвеним мрежама".

Он је истакао да је шокиран захтјевом Вукановића, који је шеф Клуба посланика листе "За правду и ред", о именовањима у парламенту Српске гдје се позива на ставке Устава Републике Српске које су наметнуте одлукама бившег високог представника Волфганга Петрича.

- Таквим ставом само даје до знања да је сагласна са тим одлукама и да је за њега интервенционизам међународног протектората нормална појава. Шта више, по њему и пожељна - поручио је Жунић.

Према његовим ријечима, дипломатске односе које гради Република Српска преко својих легално изабраних представника, Вукановић очито не разумије, јер се домет његове политике своди на непровјерене тврдње и организацију политичког скупа у Цазину, гдје би га, како се сам хвалио, народ дочекао са овацијама.

- За разлику од њега коме је дипломатски домет политички скуп у Цазину, предсједник Републике Српске Милорад Додик има политичке пријатеље и у Москви, Бриселу и Вашингтону и сивх који желе добро Републици Српској. Колико сам схватио из његових изјава, Вукановић је против власти у Србији, против власти у Москви, против странаца из ЕУ, против власти у Републици Српској. Никада нисам чуо да је за нешто. Можда само за себе и за тај скуп у Цазину ако га буде некада организовао - прокоментарисао је Жунић.

Шеф Клуба посланика "За правду и ред" у Народној скупштини Републике Српске Небојша Вукановић изјавио је данас да се што прије мора бити сазван Колегијум и заказана сједница парламента Српске, а које се, како тврди, не одржавају редовно.