latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:18 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Приједор: 31. година од страдања два војника ЈНА (ВИДЕО)

У приједорском насељу Хамбарине обиљежена је 31. годишњица страдања два војника ЈНА, које су без икаквог повода убили припадници паравојне јединице на пункту у том мјесту. Поручено је да је управо овај догађај довео до почетка рата у Приједору. На мјесту њиховог страдања чланови приједорске Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила одали су пошту, положили цвијеће и прислужили свијеће.
Парастос - Фото: РТРС
ПарастосФото: РТРС

У послијеподневним часовима 22. маја 1992. године шест војника ЈНА у цивилном аутомобилу кренуло је на отпуст из Приједора ка Љубији. Након заустављања на пункту у Хамбаринама на њих је без икаквог разлога отворена ватра.

На лицу мјеста страдали су Раде Лукић и Радован Милојица, а остала четири војника су рањена. Након убиства полицајца Радена Ђапе, ово је био други инцидент у Приједору у којем су страдали војници српске националности.

- Сами процијените шта је довело до почетка рата у овом граду и зашто је рат почео у овом граду. Није сва кривица била на српској страни као што се прича, било је кривице и на другој страни - каже Славиша Књегнић, Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Имена починилаца овог злочина су позната, али налогодавци до данас нису пронађени и процесуирани.

- Шта стварно нас боли, те породице погинулих бораца. Што нико није одговарао ни за наше прве жртве, ни за то што се дешавало. Много наших људи је лежало у затворима, а има их који и данас леже - додала је Здравка Карлица предсједница Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

Чланови градске Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила на приједорском Градском горбљу положили су цвијеће на гроб Слађане Кобас, 13. бебе хероја, која је преживјела недостатак кисеоника у бањалучком породилишту у прољеће '92-е године.

Слађана Кобас преминула је од карцинома костију у фебруару 2006. године.