latinica  ћирилица
23/05/2023 |  14:40 | Аутор: РТРС

Љубојевић: Српска политички, институционално и безбједносно стабилна

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић рекла је да је Српска политички, институционално и безбједносно стабилна, те да је парламент отворен за сарадњу са свим међународним, научним и стручним организацијама с циљем унапређења рада.
Бањалука - Љубојевић, Хартого - Фото: Уступљена фотографија
Бањалука - Љубојевић, ХартогоФото: Уступљена фотографија

Током састанка у Бањалуци са директором Центра за европске безбједносне студије из Краљевине Холандије Меријном Хартого Љубојевићева је рекла да Народна скупштина, као највиши законодавни и демократски орган, несметано функционише и обавља уставну и законодавну надлежност у свим сегментима.

- Парламент је отворен за сарадњу са свим међународним, научним и стручним организацијама с циљем унапређења рада - истакла је Љубојевићева.

На састанку је разговарано о систему парламентарног надзора над сектором безбједности, изградњи демократских капацитета и спровођењу пројекта овог центра под називом "БиХ гради инклузивни надзор над безбједношћу - БИХОС", саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Љубојевићева је захвалила представницима Центра за европске безбједносне студије на спровођењу пројекта БИХОС, чији је циљ унапређење система парламентарног надзора над безбједносним сектором, уз интензивирање сарадње овог центра са Народном скупштином Републике Српске и скупштинским Одбором за безбједност.

- Радујемо се заједничкој сарадњи, јер је веома значајно да Одбор за безбједност Народне скупштине буде активно укључен у спровођењу овог пројекта - истакла је Љубојевићева.

Директор Центра за европске безбједносне студије Меријн Хартог представио је рад и активности Центра, нагласивши да ће спровођење пројекта БИХОС, чији је циљ јачање демократског и инклузивног надзора над сектором безбједности у БиХ, трајати три и по године, уз финансијску подршку Министарства спољних послова Краљевине Холандије.

Састанку су присуствовали Душко Вејновић и Дарко Матијашевић, представници Европског дефендологија центра Бањалука, који је партнер у спровођењу пројекта.