latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:15 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Радници Националног парка Сутјеска и даље у генералном штрајку (ВИДЕО)

Седамдесетједан дан је од када су радници Националног парка Сутјеска у генералном штрајку.
Национални парк Сутјеска - Фото: СРНА
Национални парк СутјескаФото: СРНА

У Штрајкачком одбору истичу да су принуђени да на овај начин траже своја права међу којима је исплата неисплацених плата и трајно рјешавање проблема финансирања рада ове јавне установе.

Из Министарства за простопрно уређење одговарају у току је истраживање пословања, а покренута је и смјена менаџмента.

У најстаријем и најљепшем националном парку, радници од ступања у штрајк упозорења, затим у генерални штрајк, понављају да су с породицама на ивици опстанка. Забрињава их што су остали без одговора на захтјеве и наглашавају да се проблеми додатно нагомилавају због чега је неоходно њихово рјешавање без одлагања.

Захтијевају смјену менаџмента, исплату бруто плата за март и фебруар из ове године, утврђивање пословања у посљедњих десет година.

- Као и трајно рјешавање функционисања Националног парка Сутјеска, а једно од њих је и тражење кадровских рјешења пошто садашњи менаџмент нема рјешење за наше проблеме - навео је Драгомир Дракул, предсједник Штрајкачког одбора НП Сутјеска.

Подсјећају да су им исплаћена два минималца за децембар прошле године и јануар ове године. Од надлежних републичких институција очекују конкретне мјере.

Из Министарства за просторно уређење Српске одговарају:

Министар Бојан Випотник је, успио да се путем Компензационог фонда исплати дио дуговања радницима. Такође разговарао је са представницима радника и синдиката показао пуно разумијевање за њихове захтјеве. Надлежне институције истражују пословање, како су радници и захтијевали. Покренуто је и питање смјене менаџмента и о томе ћемо имати више информација кад се министар врати са службеног путовања из иностранства.

У Штрајкачком одбору истичу да су спремни за договор да би почели да раде како не би била доведена у питање предстојећа љетња туристичка сезона. Одговор очекују до краја седмице.

Уколико се не испуне наши захтјеви бићемо принуђени да до испуњења блокирамо магистралу Фоча-Требиње или у крајњем случају да идемо у Бањалуку.

Стотину пет радника Националног парка "Сутјеска", од којих је осамдесет седам стално запослених, 13.марта су почели једночасовним штрајком упозорења, а у генерални штрајк су ступили 22. марта.