latinica  ћирилица
23/05/2023 |  17:45 ⇒ 24/05/2023 | 12:43 | Аутор: СРНА

Вишковић: Јавни дуг 34,6 одсто и најмањи је од настанка Српске

Јавни дуг Републике Српске је најмањи од њеног настанка и тренутно износи 34,6 бруто друштвеног производа.
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

- Република Српска није презадужена и све доспјеле обавезе, како према кредиторима, тако и према свим буџетским корисницима извршава на вријеме и у складу са планираним буџетом - изјавио је за Срну предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, упитан да прокоментарише све чешће информације о наводној презадужености Републике Српске.

Према његовим ријечима, укупан дуг, у чију структуру улазе и спољни и унутрашњи дуг /укључујући дуг Републике Српске, дуг општина и градова, јавних предузећа и ИРБ-а, те фондова социјалне сигурности/, износи 41,1 одсто БДП-а, док горња граница износи 60 одсто БДП-а.

Он је истакао да је данас на аукцији, путем Бањалучке берзе продато 25.000 хартија од вриједности, у вриједности од 34,43 милиона КМ.

Према његовим ријечима, ради се о шестомјесечним трезорским записима Републике Српске, уз остварену каматну стопу од 2,2 одсто, а на одлуку да се прихвати понуђени износ утицала је прије свега постигнута каматна стопа.

Вишковић је нагласио да је емисија трезорских записа планирана републичким буџетом, те да је у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске и Одлуком о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2023. годину.