latinica  ћирилица
23/05/2023 |  19:13 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Неслагања унутар опозиције; Из СДС-а Тривићевој поручују: Прешла си црвену линију (ВИДЕО)

Пред оснивачку скупштину Народног фронта наставља се уситњавање опозиционих редова.
Опозиција у Српској - Фото: РТРС
Опозиција у СрпскојФото: РТРС

Новоформираној политичкој странци Јелене Тривић, након посланика ПДП-а и ДНС-а придружио се и посланик СДС-а.

То је за предсједника Српске демократске странке Милана Миличевића црвена линија преко које не могу прећи.

Из Тривићеве политичке партије одговарају да је Миличевић ту линију прешао када се одазвао на састанак код предсједника Милорада Додика о имовини.

Да ли је могуће да је унутар опозиције камен спотицања питање од виталног интереса за Републику Српску - имовина?

Нова странка, стари кадрови. Тако би многи у најкраћем окарактерисали политичку партију Јелене Тривић. Када је прије неколико мјесеци бивша потпредсједница ПДП-а најавила формирање своје странке , поједини лидери опозиције су негодовали зато што им се осипало чланство. Ипак, први глас у јавности да Тривићева оснива странку дошао је из СДС-а када су јој пожељели срећу и пружили подршку. Мјесец касније све се промијенило јер је Тривићева "заграбила" и у њихове редове. Прелазак њиховог посланика Александра Трнинића у Народни фронт за СДС је црвена линија.

- СДС и ја лично смо пружили Јелени Тривић, као заједничком опозиционом кандидату за предсједника Републике Српске, јасну, искрену и максималну подршку широм Републике Српске. Направити политичку партију као симбиозу политичких незадовољника из различитих политичких партија који нису остварили своје личне амбиције, које су често у потпуном нескладу са њиховим објективним способностима и очекивати да они буду снага која ће промијенити ову накарадну власт у Републици Српској је наивност и потпуна заблуда - категоричан је Миличевић.

- Ако Јелена Тривић мисли да ће направити своју кућу тако што краде цријеп са моје, изградити потребно повјерење које нам је потребно да рушимо режим онда би морала знати да се на тај начин односи не могу градити - додао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у НСРС

Из странке Јелене Тривић, Миличевићу је експресно стигао одговор. И то од њиховог бившег члана Слободана Станића.

- Поштовани предсједниче Миличевићу, црвена линија је пређена кад сте отишли на канабе код вође "накарадног" режима, који бисте ви као требали срушити - поручио  је Станић.

У међусобним оптужбама опозиција не пропушта прилику да помене и власт.

Али иду и корак даље па чини се намјерно или не, недвосмислено замјерају што су поједини лидери из опозиционих странака прихватили позив на састанак код предсједника Милорада Додика када је на девном реду, ни мање ни више, било питање имовине Републике Српске.

Позив за вечерашњу оснивачку Скупштину странке Јелене Тривић у СДС-у и ПДП-у нису прихватили.

- У суштини то би било да лидери опозиције иду да гледају своје чланове - навео је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Назив странке Јелене Тривић требало би да буде усмјерен према грађанима који до сада нису били у некој политичкој партији, сматра политиколог Драго Вуковић.

Међутим, по чланству које јој приступа, редове фронта пуне углавном кадрови опозиције.

- То вам је политика интереса политика која не почива на идеологијама, моралним начелима. Моја теза је била да опозиција мора да промијени суштину дјеловања да понуди програме, нове лидере - сматра Вуковић.

СДС жање оно што је раније посијао, сматра предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић.

- СДС је кад није имао снаге да подржи своје кандидате подилазио ПДП-у с циљем очувања власти у општинама у Српској. Тиме је ова партија изгубила историјску величину - поручио је Стевандић.

Прелијетање појединих политичара у странку Јелене Тривић треба да буде предмет истраге, сматра министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

Истиче да је ријеч о како каже синхронизованом политчко-медијско - финансијском апарату, који ради на разарању Народне скупштине. Слично је тврди жељела и након октобарских избора.

- Госпођа Јелена Тривић је након избора хтјела украјински сценарио - Мајдан у Бањалуци. Зарад њене немогућности да се помири са изборним резултатом није узмицала ни од опасности да због тога удари Србин на Србина - истакао је Нешић.

Тривићева то демантује и поручује да Нешић прича бајке.

Ко прича, а ко живи у бајци можда ће неко да пита на вечерашњој оснивачкој Скупштини Народног фронта у једном бањалучком ресторану чији је власник, случајно или не, донедавни замјеник предсједника СДС-а Милан Радовић.