latinica  ћирилица
23/05/2023 |  20:10 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Нуждић: Наставак приче да се српском народу наметне злочиначка улога

Отворено писмо премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу које су упутили представници удружења "Мајке енклаве Сребреница и Жепа" и "Жена Подриња" наставак је приче да се Србима наметне злочиначка улога, а политички врх оптужи за злочин, сматра вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

Нуждић је нагласио да је циљ овакве приче и да се сваком припаднику Војске Републике Српске наметне етикета злочинца, као и да се континуирано користе све прилике како би се највиши политички врх Српске оптужио за злочин.

- Као неко ко дуги низ година радим са жртвама, саосјећам се са болом њихових породица, нарочито као припадник српског народа који је током историје претрпио огромне злочине. Међутим, не могу да се отмем утиску да су невладине организације, у овом случају мајке, злоупотријебљене у политичке сврхе - рекао је Нуждић Срни.

Додао је да је очигледно да за Србе, бар у очима Бошњака, не вриједи претпоставка невиности.

- Тако за сходно нађу да се и у овом писму на одговорност позове предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, превасходно идентификујући га као некога ко је представник Српске због његове функције - рекао је Нуждић.

Навео је да то не може довести до било каквог помирења у БиХ, уколико се константно тражи кривац само у српском народу, а истовремено занемарујући огроман број жртава које постоје и на страни српског народа, па и у Подрињу.

У отвореном писму Вишковићу представници Удружења Покрет "Мајке енклаве Сребреница и Жепа" и Удружења "Жена Подриња" навели су да "мајке Сребренице, Братунца и других општина Подриња и након 28 година још трагају за својом дјецом, која су побијена у јулу 1995. године".

- Обраћамо Вам се са молбом да нам доставите информације о гробницама за које још не знамо - наведено је у отвореном писму.