latinica  ћирилица
23/05/2023 |  21:36 ⇒ 24/05/2023 | 12:42 | Аутор: РТРС

Свечаном академијом у Банском двору обиљежена 75. годишњица независности Израела (ФОТО/ВИДЕО)

Свечаном академијом у Банском двору у Бањалуци обиљежена је 75. годишњица независности Израела.
Свечана академија (фото: Б. Здриња) -
Свечана академија (фото: Б. Здриња)

На академији су додијељене плакете постхумно Арију Ливнеу почасном предсједнику Јеврејске општине Бањалука и предсједнику Милораду Додику за допринос раду и развоју Јеврејске општине.

Израел је данас глобална, привредна сила - водећа на свим подручјима, пољопривреде, науке, безбједности и медицине. Мала је држава али има много ствари на које може бити поносна изјавили су у видео обраћању предсједник Израела Исак Херцог и предсједавајући Кнесета Амир Охана.

Уручење плакете за Милорада Додика (фото: Б. Здриња)

- Драги пријатељи окупимо се у овом заједничком моменту да прославимо заједно шта смо и шта ћемо тек направити. Нека је свима сретан Дан независности Израела и поздрављам вас из резиденције у Јерусалиму - рекао је Херцог.

Охана је захвалио за указану част.

- Нека наш успјех обасја цијели свијет и нека наша нације и наши народи наставе просперирати и продубљивати пријатељске везе. Још једном вам захваљујем за ову указану част и шаљем вам најсрдачније поздраве из Јерусалема - навео је Охана.

Свечана академија (Фото: РТРС)

Јеврејски народ је прешао дуг и тегобан пут до слободе. Дио тешке и болне историје описан је у Старом завјету, а дио нажалост припада Холокаусту двадесетог вијека навео је у писму предсједник Српске Милорад Додик честитајући грађанима државе Израел велики празник.

Уручење плакете за Арие Ливнеа (фото: Б. Здриња)

- Држава Израел је доказ да је могуће имати своју државу, без обзира на прогоне, на оспоравања, на угњетавања, без обзира на билошко затирање народа. Имати своју државу значи имати слободу. Јеврејски, као и српски народ, је платио високу цијену за слободу, за државу - поручио је Додик.

Додик је поручио да је "јеврејски, као и српски народ, платио високу цијену за слободу, за државу".

- Али, сада када се прославља 75. годишњица постојања државе Израел, уз сва цивилизацијска достигнућа која сте постигли, буди се нада код свих прогањаних и угњетаваних народа, да сан о властитој држави и слободи није недостижан - нагласио је Додик.

Додик је истакао да је "то велика и важна порука за човјечанство и све народе свијета".

- То је достигнуће на којем смо вам посебно захвални. Институције и народ Републике Српске загледани су у тај свјетионик и честитају братском народу Државе Израел велики и важан празник који служи на част вашем народу, али и свим слободарским народима свијета! Честитамо вам првих 75 година независности! Желимо вам мир, просперитет и развој у свим областима који управо ви сматрате важним за себе, свој народ, своју земљу! - навео је Додик.

Свечана академија (фото: Б. Здриња)

Амбасадор БиХ у Израелу Душко Ковачевић захвалио је на позиву да присуствује свечаној академији којом се у Бањалуци у Српској обиљежава 75 година независности државе Израел.

- За Израел и јеврејски народ 75. годишњица независности је велики догађај и због тога је важно што се овај дан пригодним свечаностима прославља и у Бањалуци у организацији Јеврејске општине Бања Лука и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, освједоченог пријатеља државе Израела и јеврејског народа. Имао сам прилику да поводом овог значајног датума присуствујем пријему који је у Јерусалиму организовао предсједник државе Израел Исак Херцог за представнике дипломатског кора, те част да будем један од 75 амбасадора који је засадио дрвце у Јерусалимској шуми поводом овог великог празника који се у Израелу са поносом прославља - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да "без обзира на слављеничку атмосферу ни на овај дан не смијемо заборавити да је током Холокауста на најстрашнији начин убијено шест милиона Јевреја од стране народа и њихових локалних сарадника".

- У исто вријеме не смијемо заборавити да су највеће жртве те монструозне политике на Балкану били прије свега Срби, а поред њих Јевреји и Роми. Сјећање на жртве фашизма нас обавезује на континуирану борбу против антисемитизма и фашизма. Свечаном академијом поводом 75 година независности Државе Израел у Бањалуци симболично се шаље порука о нераскидивој вези српског и јеврејског народа и због тога упућујем искрене честитке Јеврејској општини Бањалука на организацији овог изузетно значајног догађаја. Сретан Дан независности државе Израел - навео је Ковачевић.

Поносни су вечерас и Јевреји у Републици Српској и Бањалуци гдје се први пут обиљежава годишњица независности Израела.

Академију су увеличали својом бесједом рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асијел и најстарије српско-јеврејско пјевачко друштво "Браћа Барух" из Београда.