latinica  ћирилица
23/05/2023 |  22:34 ⇒ 24/05/2023 | 07:17 | Аутор: СРНА

Предсједник Српске се као специјални гост сутра обраћа на безбједносном форуму

Предсједик Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се сутра као специјални гост обратити на безбједносном форуму у Русији.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- То ми је част. Обратићу се одмах након званичног отварања, као први од странаца на том форуму и изнијети своје виђење глобалне ситуације. За то сам се веома добро припремио уз подршку и сарадњу са мојим важним пријатељем професором Будимиром - рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да то у Русији хоће да чују, а да се у Америци, Француској томе смију, али је указао на чињеницу да француски предсједник Мануел Макрон не може да склони људе са улица, а управљао би Републиком Српском гдје нема насиља.

Додик је истакао да Америка остаје доминантна војна сила, али да више није центар политичке и финансијске моћи, већ да се то сели на неке друге дестинације.

- Желим да оставим иза себе генерацију људи који ће освојити те дестинације - рекао је Додик и додао да је данас имао састанке са банкарима и другим људима који не условљавају већ уважавају.

Он је напоменуо да ће Руска Федерација увијек бити у позицији да Српској испоручи довољне количине гаса и у будућности када буде изграђен нови гасовод.

- То је веома важно за нашу енергетску будућност - оцијенио је Додик и нагласио да су Русија и Путин његов важан савезник.

Он је напоменуо и да Путин изражава жељу да помогне завршетак пројекта изградње српско-руског духовног центра у Бањалуци.

Додик је рекао да он није тај који ће водити америчке ратове против Руске Федерације, те да ће Српска остати у политици да се не уводе санцкије.

- Високо цијеним предсједника Путина, без обзира што неки кажу да је то нешто друго - рекао је Додик.