latinica  ћирилица
24/05/2023 |  09:13 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Предложен притвор за два лица ухапшена у акцији "Систем 2023"

Окружно јавно тужилаштво Бањалука предложило је притвор за два лица ухапшена у акцији "Систем 2023".
Окружно јавно тужилаштво Бањалука - Фото: СРНА
Окружно јавно тужилаштво БањалукаФото: СРНА

Тужилаштво је Основном суду у Бањалуци предложило одређивање мјере притвора лицу М.Ј. из Бањалуке рођеном 1953. године, те Основном суду у Прњавору одређивање притвора лицу Р.Е. из Прњавора, рођеном 1984. године, саопштено је из овог тужилаштва.

Притвор за оба лица предложен је због постојања основане сумње да су починили кривично дјело искориштавање дјеце за порнографију.

М.Ј. је у периоду од 10. фебруара 2021. до 16. децембра 2022. године, а Р.Е. од 1. јануара 2022. до 27. јануара 2023. године посјећивао интернет страница које су садржавале материјале са фотографијама дјечије порнографије, након чега је са поменутих интернет страница у више наврата прибављао за себе или другог садржаје дјечије порнографије, наводи се у саопштењу.

Тужилац је ставио приједлог за одређивање мјере притвора због постојања основане бојазни да ће осумњичени уништити, сакрити, измијенити или фалсификовати доказе или трагове важне за кривични поступак, да ће ометати кривични поступак утицајем на свједоке, те због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће осумњичени поновити кривично дјело.

О приједлогу за одређивање мјере притвора лицу М.Ј. одлучиће судија за претходни поступак Основног суда у Бањалуци, а лицу Р.Е. судија за претходни поступак Основног суда у Прњавору.

Подсјећамо, МУП Српске јуче је у акцији "Систем 2023" ухапсио девет лица због сумње да су у претходном временском периоду извршила кривична дјела искриштавање дјеце за порнографију, прање новца и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја, саопштено је данас из МУП-а.