latinica  ћирилица
24/05/2023 |  10:19 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Руска амбасада: Коме Америкаци држе предавања; Бити пријатељ са САД је као купити карту за Титаник

Амбасада Русије у БиХ огласила се након саопштења Амбасаде САД, рекавши да Американци иначе воле да уче друге како треба да живе, по којим правилима и принципима. Међутим, како наводе у изјави за РТРС, бити пријатељ са Америком је као купити карту за Титаник.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

Наиме, након што је Амбасада САД у БиХ коментарисала састанак предсједника Српске Милорада Додиков са предсједником Русије Владимиром Путином, питају ко су они да уче предсједника Српске с ким треба бити пријатељ.

- Американци иначе воле учити друге како треба да живе. Какав став треба да имају. Како се морају водити принципима демократије, неким правилима која су, наводно, у основи свијета, њиховог свијета, гдје су они господари, а остали су захвални и скромни слушаоци. Ако покажете независност – добијате санкције и ембарго. Ако браните међународно право, онда сте аутократа и тоталитариста. За покорне и послушне је припремљена финансијска милостиња, чији су извор џепови тих истих покорних. Само што они то не разумију. За сада - наводе у изјави за РТРС из Амбасаде Русије у БиХ.

Истичу да се Американци држе предавања.

- А шта у међувремену они сами раде? Бесрамно и дрско лажу, као у случају "епрувете Павела". Уништитавају суверене земље, излажући их нељудском бомбардовању. Игноришу своје међународне обавезе, као и обично, кривећи друге за то. Само један примјер. Сједињене Државе су остале једина земља која је избјегла, супротно јасним одредбама релевантних споразума, уништавање хемијског оружја. Американци немилосрдно препуштају своје савезнике својој судбини, оне људе који су Вашингтон сматрали "доказаним пријатељем". Они буквално генеришу корупцију окривљујући оне који не дијеле њихове "вриједности" - наводе из Амбасаде.

Сједињене Државе су кажу, једном ногом на рубу финансијског понора.

- Можда ће се договорити да одгоде колапс, и то већ познатим инструментима – треба само да укључе штампарију. Али већ је јасно да је Америка болесно друштво, погођено метастазама насиља, расне нетолеранције и економске неједнакости.
Бити пријатељ са Америком је као купити карту за Титаник - закључују они.

Подсјећамо, јуче су из Амбасаде САД у БиХ коментарисали Додиков састанак са предсједником Русије Владимиром Путином, наводећи да у тренутку док Русија води свој како кажу агресорски рат против Украјине, нити једна влада, на било којем нивоу, не би требала проширивати сарадњу с Русијом.

Сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика са лидером Руске Федерације Владимиром Путином одјекнуо је широм свијета, а нијеми нису остали ни у америчком Стејт департменту, те су се огласили сличним саопштењем као и Америчка амбасада.