latinica  ћирилица
24/05/2023 |  12:01 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Додик: На форуму у Русији представљам Републику Српску (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да на безбједносном форуму у Русији представља Републику Српску, те да је имао привилегију да се обрати и изнесе ставове Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ја нисам предсједник БиХ, ја сам предсједник Републике Српске и у том формату учествујем на конференцији. Веома сам захвалан руској страни што уважава специфичности и разумије реалност. Дакле, Република Српска зна да је Руска Федерација гарант Дејтонског споразума, у овом споразуму је међународна верификација Српске веома видљива и у том погледу то за Русе не представља никакву спорну чињеницу, за разлику од Запада који покушава на свим нивоима да скрајне, потцијени и понизи Републику Српску, не дозвољавајући јој да говори, већ само да слуша, чак и о питањима која се тичу БиХ, а и саме Српске. Овдје је сасвим нешто друго, овдје можете да говорите, овдје вас слушају, овдје можете да научите и овдје сте међу пријатљеим - истакао је Додик у изјави медијима након обраћања на форуму.

Он је навео да је за конференцији истакнуто да престаје униполарни и да се ставара мултиполарни свијет, у којем ће неколико центара моћи успоставити равнотежу.

- Неће се моћи десити да се нека глобална сила залети у неки дио свијета и тамо ради шта хоће. Мораће се вратити повјерење у међународно право и све што је изгубљено посљедњих година експанизојом неолибералног приступа уређењу свијета који подразумијева фаворизовање вриједности само једне земље и  једне конфигурације - нагласио је Додик.

Он је рекао да су се на конференцији могли чути ставови представника Кине, Русије, Шангајске организације за безбједност, Јужноафричке Републике и других земаља.