latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:51 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Обиљежен дан Филолошког факултета - Свети Ћирило и Методије

Филолошки факултет у Бањалуци обиљежио је четрнаесту годишњицу успјешног рада и развоја. Данас овај факултет има шест студијских програма, и једна је од чланица бањалучког Универзитета препознатљива по међународној сарадњи.
Обиљежен дан Филолошког факултета - Фото: РТРС
Обиљежен дан Филолошког факултетаФото: РТРС

На овом факултету изучавају се најзначајнији свјетски језици, а од прошле године и кинески језик, у оквиру студијског програма синологије. Ова високошколска установа на путу је мисије очувања језика и писма, прије свега ћирилице.

- Стојимо на путу Ћирилометодијске мисије у смислу очувања језика и писма, прије свега, ћирилице. Такође, његујемо остале језике и писма који се проучавају у нашој установи. Међутим, отворени смо и за све друге језике и писма за које се покаже да има интересовања у нашој академској заједници - рекла је Биљана Бабић декан Филолошког факултета у Бањалуци.

Реткор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин подсјетио је да се од прошле године, на овом факултету изучава нови свјетски језик.

- То је кинески језик, у оквиру студијског програма који се зове Синологија. Тако да су активности овог факултета препознате и на нивоу универзитета. И у будућности, као и све друге чланице, али посебно Филолошки факултет, имаће подршку мене лично и мог тима - додао је он.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Зталан Клокић истакао је да Министарство већ 10 година успјешно сарађује са Филолошким факултетом, те подсјетио да је 2018. године потписан меморандум о сарадњи који се огледа и кроз студентску праксу студената завршних година Одсјека за енглески језик.

- Реализовали смо до сада 14 циклуса и негдје око стотину студената је упознато о раду у администрацији, односно у органима републичке управе, гдје је њих десетак нашло запослење - навео је Клокић.