latinica  ћирилица
24/05/2023 |  13:53 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Мазалица: За Српску важно да излази на међународну сцену

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је да је за Републику Српску, прије свега, важно да излази на међународну сцену, а сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином свакако иде томе у прилог.
Срђан Мазалица - Фото: Уступљена фотографија
Срђан МазалицаФото: Уступљена фотографија

Мазалица је истакао да је Додик примљен као државник и то је потврда важности Републике Српске у перцепцији Руске Федерације и Путина о значају који има Српска на геостратешкој сцени.

- Путин је примио Додика у сали са мањим столом, чиме се шаље порука блискости и пријатељства. Јавност је могла примијетити да оне државнике са којима Русија има доста несагласности и тешких отворених питања, Путин прима у великој сали, за дугим столом и на великој дистанци. Међутим, то није био случај са Додиком и то је још једном показатељ односа Русије према Републици Српској и нашој неутралној политици према конфликту у Украјини, конзистентној и принципијелној према братском и пријатељском руском народу - рекао је Мазалица за Срну.

Он је констатовао да ова посјета има и економски значај и да је, осим сусрета са бројним привредницима, договорена иста цијена гаса као прошле године, што је од користи и једном дијелу грађана, али и привреде, која ће са таквом улазном цијеном бити конкурентнија на европском тржишту, што је важно за Републику Српску, али и Федерацију БиХ.

- Важно је да Српска води аутентичну спољну политику, а такву је најбоље препознати ако се она води сопственим интересима, како економским, тако и политичким. Само политика која је инструмент страних сила и утицаја може критиковати такав прагматичан приступ. Усуђујем се рећи да је малигни онај утицај који врши притисак да се политика ваше земље не води сопственим, већ туђим интересима. Зато руски утицај не може бити малигни, а онај који се противи, на примјер, изградњи источне гасне интерконекције то свакако јесте - констатовао је Мазалица.

Он је нагласио да је за Републику Српску увијек важно да гради добре односе са оним силама које имају право вета у Свјету безбједности УН, а Руска Федерација је небројено пута показала да је савезник и гарант опстанка Српске.

- Само издајничка и ненародна власт не може то да препозна и да његује ту врсту односа која обезбјеђује такав допринос Русије очувању наших националних интереса. Вишевјековно пријатељство и добри односи, засновани на родовском и вјерском заједничком називнику, са руским народом, не смију се покварити, јер то нас може коштати опстанка на овим просторима, а историјско памћење јесте битан фактор и у опредјељењу ка нашим будућим савезима. Без тога престајемо бити велики народ, а претварамо се, што би Достојевски рекао, у етнографско градиво - закључио је Мазалица.

Додик се током вишедневне посјете Русији састао са руским предсједником Владимиром Путином, секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајом Патрушевом, те се обратио као специјални гост у Москви на 11. сусрету високих званичника за питање безбједности.