latinica  ћирилица
24/05/2023 |  14:01 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Кузмановић: Српски народ само жели да буде слободан (ВИДЕО)

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић одржао је предавање кадетима Полицијске академије о теми "Конституисање Републике Српске – од Лисабона до Дејтона".
Предавање кадетима Полицијске академије - Фото: РТРС
Предавање кадетима Полицијске академијеФото: РТРС

На овом предавању наглашено је да је Устав Републике Српске највиши општи правни акт који уређује односе у Републици и штити слободе и права свих њених грађана.

- Српски народ само жели да буде слободан и да има своју Републику Српску. Само је слободан човјек који има своју државу, а ми због тога желимо да будемо слободан народ и да имамо своју Републику Српску - рекао је Кузмановић.

Предсједник АНУРС упознао је кадете о томе какве су све биле тешкоће да би се конституисала Република Српска и закључио да сви треба да буду опредијељени да се чува и штити Република Српска.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је новинарима да је Кузмановић подијелио кадетима основна знања о томе како је настала Република Српска, који су то правни и институционални оквири њеног формирања, постанка и развоја до данашњих дана.

- Важно је да кадети стекну и продубе своја знања о тој теми. За нас је посебно важно да говоримо о уставном уређењу, јер је једна од основних улога полиције заштита уставног поретка и уставног уређења Републике Српске - закључио је Шикман.