latinica  ћирилица
24/05/2023 |  15:32 ⇒ 15:34 | Аутор: СРНА

Милан Кулић реизабран за ректора

Милан Кулић данас је једногласно реизабран за ректора Универзитета у Источном Сарајеву.
Универзитет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Универзитет у Источном СарајевуФото: РТРС

Кулић, којем је ово други мандати, захвалио је на указаном повјерењу и најавио да ће у наредном периоду код ресорног министра инсистирати да се повећа буџет Универзитета.

- Буџет не одговара стратешком значају овог универзитета, али и његовој географској разуђености и томе се мора посветити посебна пажња. Морамо завршити започете инвестиције, али и позабавити енергетским утопљавањем појединих зграда чланица нашег Универзитета - рекао је Кулић новинарима након изборне сједнице Сената.

Он је нагласио да су ниво наставе подигли на изузетно висок квалитет, те да ће се посебна пажња посветити акредитацији студијских програма на страним језицима.

- Имамо одличан примјер Медицинског факултета из Фоче, сада ће бити Музичка академија, Електротехнички факултет и надам се да ће бити још таквих студијских програма - рекао је Кулић.

Као важне сегменте Универзитета, Кулић је навео науку и истраживање, али и учешће у међународним пројектима, те истакао добру сарадњу са градом Источно Сарајево и свим градским општинама.

Када је ријеч о научноистраживачком раду и међународној сарадњи, Кулић је рекао да су ту резултати највидиљивији, а то је рангирање на престижним међународним ранг-листама, гдје је направљен велики искорак.

Према његовим ријечима, потписано је 50 споразума о сарадњи са партнерским универзитетима из Европе и свијета, као и нових 30 Еразмус плус споразума, а постали су и члан Евроазијске асоцијације универзитета.

Он је напоменуо да је у току изградња нове зграде Ректората и Музичке академије у Источном Новом Сарајеву, као и Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, те да би то требало да буде завршено у наредној години како би се уселили у нове просторије, што ће значити студентима, али и запосленима.

Кулић је додао да је у оквиру обиљежавања крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву, Светог Ћирила и Методија, данас служена литургија и обаљен чин ломљења славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама.

Промоција доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву најављена је за сутра у 12.00 часова у амфитеатру "Професор др Вељко Вулетић" на Електротехничком факултету.