latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:22 ⇒ 18:23 | Аутор: СРНА

Ружичић: Власник напуштене бивше бензинске пумпе уклања изливену течност

Лиценцирана фирма, коју је по хитном налогу Републичке еколошке инспекције ангажовао власник старе бензинске пумпе на подручју Језера, уклања течност која је настала по изливању нафтних деривата, потврдила је Срни начелник ове општине Снежана Ружичић.
Општина Језеро (Фото:С.Ружичић/Facebook) -
Општина Језеро (Фото:С.Ружичић/Facebook)

Ружичићева је напоменула да је у близини тог старог објекта, на неких 10-15 метара ријека Јошавка, која се на 50 метара одатле улива у ријеку Пливу.

Она је напоменула да је власнику напуштеног објекта бивше бензинске пумпе у петак, 19. маја, републичка инспекција наложила да уклони нафту која се излила највјероватније усљед поплава, те да му је у понедјељак, 22. маја, уручен и записник.

- Мјешавина нафте и воде укалња се данас од 14.30 часова. Сумња се да је приликом плављења, односно појаве подземних вода, дошло до изливања нафте, на шта указују сви инспекцијски налази направљени у протеклом периоду - рекла је Ружичићева.

Ружичићева је нагласила да је јако значајно што је еколошка инспекција наложила власнику да у наредном периоду ископа земљиште на којем постоји највећа нафтна мрља и да уклони спорне каце из којих излази нафтни талог и муљ, заједно са тим подземним водама, које се показују.

- Постоје рокови, мислим да се све то мора ријешити у наредних 15 до 30 дана. Републичка еколошка инспекција је изашла два пута на терен, у четвртак и петак, 18. и 19. маја, те наложила власнику санацију штете - навела је Ружичићева.

Ружичићева је рекла да ће власник и даље имати мјере уклањања, те да ће и општина такође предузмати све активности и мјере за заштиту ризика, односно штете коју је нанио овом окружењу.

Она је изразила задовољство што су сви заједно успјели да изврше одређени законски притисак на несавјесног власника, те се нада да ће ова врста непопуларног инцидента сигурно бити наук или примјер за све друге људе, друге општине у којима се налазе бензинске станице у близини ријека и рјечица.

- Посебно нам је драго што смо све вријеме имали подршку свих републичких инстанци, Републичке еколошке инспекције и Министарства екологије. Хвала инспекцији и инспекторима, те члановима локалног Штаба за ванредне ситуације јер су ажурно дјеловали на терену - рекла је Ружичићева.

У Језеру је прошле седмице усљед обилних падавина дошло до изливања највјероватније нафте и нафтних деривата у кругу напуштеног објекта бивше бензинске пумпе.