latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:52 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

За пољопривреду 180 милиона КМ у овој години, наставак подршке Владе Српске

Влада Републике Српске наставиће да подржава развој пољопривреде, у коју ће ове године бити уложено око 180 милиона КМ, односно око 70 одсто више него прошле године, речено је данас на отварању Међународног симпозијума пољопривредних наука "АгроРес" у Требињу.
Симпозијум - Фото: РТРС
СимпозијумФото: РТРС

Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Саша Лалић рекао је да очекује да ће ове године бити око 30 одсто више корисника тих средстава јер су побољшани и услови пријаве.

Он је навео да је велики и одзив за капиталне инвестиције у пољопривреди, које су у фокусу Владе Српске, јер већ има око 4.600 поднесених захтијева у вриједности од око 86 милиона КМ.

- Јасан је циљ Владе Републике Српске да подржи пољопривредни сектор, а претходних година је та област подржавана и додатним средствима из Компензационог фонда Владе - истакао је Лалић.

Он је додао да ће се подржати велика пољопривредна газдинстава која запошљавају доста људи и доприносе развоју домаће хране и обезбијеђују прехрамбену сигурност Српске.

Лалић је напоменуо да постоји низ изазова у развоју пољопривреде и прехрамбене производње због поремећаја на глобалном тржишту, изазваних сукобом у Украјини, епидемијом вирусом корона и климатским промјенама, наводећи да је потребна симбиоза науке и пољопривредне струке како би се превазишли ти изазови.

Он је напоменуо да је и данас дејствовала Противградна превентива са 45 противградних ракета у Српској да би се заштитили пољопривредни усјеви.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци, који је отворио симпозијум, истакао је значај скупа на којем се очекује учешће око 400 стручњака за пољопривреду из цијелог свијета.

Он је нагласио да ће на скупу бити разматране теме о аграрној економији, биљној и анималној производњи, технологији гајења, заштити биљака и осталим темама, наводећи да се стабилизује свјетско пољопривредно тржиште након турбулентног претходног периода.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да је пољопривреда једна од стратешких грана развоја Требиња, који ће ове године издвојити око два милиона КМ за развој те области.

- Град ће наставити да подржава све који директно или индиректно желе да се баве пољопривредом - рекао је Ћурић и подсјетио да је само у системе за наводњавање посљедњих пет година уложено више од 25 милиона КМ и да ће ускоро око 85 одсто пољопривредних површина бити покривено тим системима.

Он је захвалио организаторима што је Требиње поново домаћин овог значајног скупа из пољопривреде, истакавши да овај град постаје све препознатљивији по конгресном туризму и догађајима попут овог.

На тродневном 12. симпозијуму у требињском "Граду Сунца" биће презентовано више од 180 радова учесника из 17 земаља.

Скуп се одржава у организацији Пољопривредног факултета Универзитета у Бањалуци и намијењен је истраживањима.

У оквиру догађаја, сутра ће од 16.00 часова бити одржано 28. Савјетовање инжењера пољопривреде Републике Српске о теми "Производња, ароме и грешке у воћним дестилатима", намијењено пољопривредним инжењерима и пољопривредним произвођачима.