latinica  ћирилица
24/05/2023 |  18:59 ⇒ 30/05/2023 | 20:45 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан словенске писмености и културе (ВИДЕО)

У спомен на солунску браћу Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености, данас се обиљежава Дан словенске писмености и културе. Управо на данашњи дан изузетно је важно подсјетити се значаја његовања српског језика и ћирилице, у чему би свако од нас требало да да свој допринос. Oрганизатор обиљежавања је СПКД "Просвјета" Бањалука.
Дан словенске писмености - Фото: РТРС
Дан словенске писменостиФото: РТРС

Љубав према језику и писму развија се од малих ногу. Потврђено је то и конкурсом "Моја оловка пише ћирилицом", на који је пристигло око 700 радова. Међу награђенима је и Ђорђе Михић из Билеће који је у категорији "Млађи основци" међу 254 рукописа добио Златно перо за ћирилични краснопис.

Онолико смо велики као народ, колико чувамо свој језик – ријечи су реформатора српског језика Вука Караџића. Ове ријечи су водиља и студенткињи генерације Филолошког факултета у Бањалуци Јелени Раца, која каже да је српски језик данас прилично потцијењен.

- Мислим да се ћирилица све више запоставља и да би наставници у основним и средњим школама константно требали да подстичу ученике и да их опомињу на то колико је битно да знамо своје писмо - каже Раца.

Српски језик требало би да његује сваки појединац лично, а све полази, истичу, од културе читања.

- Апелујем на сваког појединца који се служи јавним говором у свим сферама јавне употребе језика, да пође од своје кућне, личне библиотеке јер је то најбољи и најефикаснији начин очувања језика и унапређења своје говорне културе - истакла је Биљана Бабић, декан Филолошког факултета у Бањалуци.

Управо са Филолошког факултета у Бањалуци, који обиљежава свој дан, раније је покренута иницијатива за увођењем предмета српски језик на основним студијама свих факултета, али консензус о томе још није постигнут.

- Ми у академској заједници морамо инсистирати на квалитету српског језика и на коришћењу ћирилице као писма. Али не само на факултетима, него и у основном и средњем образовању - нагласио је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Народна скупштина Републике Српске у септембру 2021. усвојила је Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, којим су српски језик и ћирилица проглашени културним добром од изузетног значаја.