latinica  ћирилица
24/05/2023 |  20:14 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Обухват дјеце предшколским образовањем 30 одсто и стално расте

Обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Српској подигнут је на 30 одсто и стално расте, изјавила је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.
Наташа Цвијановић - Фото: РТРС
Наташа ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је навела да је тај пораст захваљујући Прогаму за дјецу у години пред полазак у школу у који их је до сада укључено више од 50.000, а Влада је за то обезбиједила четири милиона КМ.

Цвијановићева је рекла да Република Српска тежи да тај проценат обухвата буде већи, у чему Влади помажу и локалне заједнице, на начин да се организује Програм за дјецу у години пред полазак у школу у свим локалним заједницама у којима не постоје предшколске установе.

- Ове године тај програм је организован у 36 предшколских установа и у 81 основној школи, будући да имамо средине гдје не постоје предшколске установе, то су углавном сеоске и мале средине - изјавила је Цвијановићева новинарима у Бијељини гдје је вечерас присуствовала завршној приредби Програма за дјецу у години пред полазак у школу у Центру за културу "Семберија", коју је организовао Дјечији вртић "Чика Јова Змај".

Она је напоменула да Министарство просвјете и културе Републике Српске од 2011. године учествује у организацији и финансирању Програма за дјецу у години пред полазак у школу.

Према њеним ријечима, сви родитељи који су били заинтересовани да укључе дјецу у овај програм имали су прилику за то, па је у неким срединама програм организован и за мале васпитне групе од пет-шест малишана.

- Ова педагошка интервенција је важна и за друштво, али постоје бенефити и за свако дијете које много лакше пролази период адаптације при поласку у школу. И учитељима је много лакше радити са дјецом која имају одређене радне навике и знају се понашати у групи - истакла је Цвијановићева.

Директор Дјечијег вртића "Чика Јова Змај" у Бијељини Славиша Вујановић изјавио је да је у њиховој установи ове године кроз програм прошло 150 дјеце која су на представи приказала дио онога што су током тромјесечног програма научила са својим васпитачима.

- Жеља нам је да што већи број дјеце буде укључен у предшколске установе и реализација овог програма је томе допринијела - навео је Вујановић.

Вујановић је позвао родитеље да буду подршка дјеци која полазе у школу и истакао да мјерило њиховог успјеха нису добре оцјене, него да сутра буду добри људи.