latinica  ћирилица
25/05/2023 |  10:20 ⇒ 14:20 | Аутор: РТРС

Акција "Сквер": Међу осумњиченима и адвокати и нотари; Да ли је под лупом незаконито присвајање земљишта

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту су данас, у склопу оперативне акције "Сквер", на подручју Сарајева, Источног Сарајева, Пала и Источног Старог Града претресју пословне и стамбене објекте и покретне ствари на више локација. Међу осумњиченима су адвокати и нотари.
СИПА - Фото: илустрација
СИПАФото: илустрација

- Међу осумњиченима у великој акцији СИПА су адвокати и нотари - потврђено је из кантоналног Тужилаштва.

У овој акцији јутрос су приведени Елвис Хоџић, одборник у Општинском вијећу у Новом Граду, те адвокат Бојан Веселиновић.

РТРС незванично сазнаје да је акција усмјерена на разоткривање незаконитог присвајања земљишта које је било у посједу Срба и Јевреја.

СИПА је раније саопштила да наведене активности проводе због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлашћења, недозвољена трговина, фалсификовање исправе, превара, пореска утаја, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем, давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела и прање новца.

СИПА ће упоредо са претресима пословних и стамбених објеката и покретних ствари вршити и активности прописане Законом о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности БиХ, наводи се у саопштењу.

Претреси се врше по налогу Кантоналног суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарством унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона.