latinica  ћирилица
25/05/2023 |  11:55 ⇒ 12:04 | Аутор: sputniknews.com

Јокићева порука за свако дијете у Србији

Чувено питање које је Никола Јокић поставио на друштвеним мрежама прије много година о томе да ли неко хоће на баскет обишло је свијет, али Србију данас треба да обиђе његова реченица која упућује на то да ће се тешко појавити неки нови он.
Никола Јокић (Фото: EPA-EFE/ALLISON DINNER, илустрација) -
Никола Јокић (Фото: EPA-EFE/ALLISON DINNER, илустрација)

- 'Оће неко на баскет? - упитао је Јокић сада већ давног 7. фебруара 2011. године.

Култно је постало то питање. Сада један од најбољих кошаркаша свијета у времену када је био 16-годишњак је путем друштвених мрежа морао да тражи другаре за играње, али се сада поставља још драматичније питање.

Да ли ико чак и има намјеру да позове или потражи другаре за баскет?

Јокић није сигуран у то.

- Знате колико је тешко сада наћи екипу за баскет, нарочито у мом родном граду? - поменуо је Јокић послије освајања титуле шампиона Западне конференције и проласка у финале НБА лиге.

А, није било тако некада...

- Сјећам се дана када се одлазило у пет поподне на терен и ако изгубиш један баскет можеш одмах да идеш кући - описао је Јокић живу истину сваког дјетета које се до ове актуелне "нове ере", друштвених мрежа и свега "модерног" икада нашло на терену за баскет.

Јокић је и даље то дијете, иако је већ остварен човјек и један од најбољих кошаркаша свих времена.

- Ништа се није промијенило, ако неко хоће да игра баскет може да ме позове - поручио је Јокић.

О томе колико је баскет у школском дворишту, на кошаркашком игралишту, иза куће, на улици, био важан у даљем развоју и сазријевању већ су много пута говориле Јокићеве старије колеге и такође НБА играчи.

Богдан Богдановић је знао да искористи "форе и фазоне" са баскета током своје кошаркашке каријере, што и данас чини презентујући миријевску школу, док је, на примјер, Немања Бјелица, као представник новобеоградске школе чак и у Америци дијелио лекције онима који мисле да су "измислили" баскет и кошарку.

И зато је претходна Јокићева реченица веома важна, за свако дијете у Србији, а ако нема са ким да игра, може да пронађе Николу - он то сигурно неће одбити.