latinica  ћирилица
25/05/2023 |  15:23 ⇒ 16:32 | Аутор: РТРС

Како заштитити личне податаке на интернет платформама? (ВИДЕО)

Како заштитити личне податаке на интернет платформама, једна је од тема Међународног симпозијума "Изазови и пријетње у сајбер заштити", који је одржан у Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци у организацији Универзитета у Бањалуци и Природно-математичког факултета.
Безбједност на интернету - Фото: РТРС
Безбједност на интернетуФото: РТРС

Осим домаћих експерата из области информационих технологија, присутни су имали прилику да чују и излагање Ким Кванг Рејмонд Чуа, редовног професора информационих технологија на Универзитету у Тексасу и једног од водећих свјетских стручњака у области сајбер заштите у САД.

Поједини предавачи нагласили су значај заштите на интернету, посебно када је ријеч о коришћењу мобилних уређаја, с обзиром на чињеницу да је превазишао своју основну сврху. 

На симпозијуму у Бањалуци учествовали су и стручњаци из Србије, међу којима је и др Урош Шошевић са Факултета организационих наука Универзитета у Београду.

Он је истакао да је неопходна едукација комплетног друштва када је у питању ова област, указујући на однос између сајбер безбједности и заштите дигиталне имовине, али и идентитета и личних података.

Заштита зависи и од доступности технологија, друштвеног аспекта и понашања поједица, али не постоји ниједна метода која нас може потпуно сачувати од виртуалних напада којима смо свакодневно изложени.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир је нагласио да је сајбер заштита важно питање које носи бројне изазове, посебно у вријеме турбуленција на геополитичкој сцени.

Овај симпозијум први је у низу о теми сајбер заштите, а организатори најављују још неколико предавања која би требало да буду одржана до краја године.