latinica  ћирилица
26/05/2023 |  17:41 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Епархија рашко-призренска од ЕУ, Квинте и Кфора тражи да се хитно спријечи ескалација насиља

Епархија рашко-призренска изразила је највећу забринутост и тражи хитну међународну реакцију ЕУ, амбасадора Квинте и Кфора.
Звечан - Фото: СРНА
ЗвечанФото: СРНА

Због одлучног протеста српских грађана да се не дозволи насилно заузимање зграда општина Звечан и Зубин Поток, дошло је до нарушавања јавног реда и мира. Полиција је против грађана употребила сузавац и шок бомбе (од којих је једна бачена и у двориште локалне цркве док је народ покушавао да се склони од полиције), а једно полицијско возило је запаљено- наводи се у саопштењу.

Истичу и да према наводима штампе на албанском језику, амбасадори Квинте и ЕУ нису дали сагласност нити подржавају извођење полицијске акције и примјену силе за увођење "градоначелника" који немају подршку грађана, а ради успостављања мира и даље ескалације која може да има непредвиђене посљедице, Епархија апелује на шефа мисије ЕУ, амбасадоре Квинте и команданта Кфора да хитно захтијевају од косовских власти да прекину полицијску акцију и повуку једнострано и без легитимитета наметнуте "политичке представнике" док се не нађе мирно и политичко рјешење.

- У противном може да дође до вишеструког погоршања међуетничке ситуације и угрожавања живота грађана. Окупациони методи, претјерана употреба насиља уз застрашивање становништва и етничко насиље никада нису били метод за рјешавање постојећих проблема - поручује се у саопштењу.