latinica  ћирилица
26/05/2023 |  12:57 ⇒ 22:52 | Аутор: Агенције

Полиција упала у зграде три општине на сјеверу КиМ; Скинуте српске тробојке (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић дао је наредбу да се Војска Србије стави у највишу борбену готовост. У сукобима такозване косовске полиције и грађана на сјеверу Косова и Метохије повријеђено је неколико десетина људи. Полиција је возилима блокира прилазе зградама општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић у које су ушли новоименовани предсједници.
Лепосавић (Фото: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg) -
Лепосавић (Фото: FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg)

Погледајте преглед данашњих догађаја на сјеверу Космета:

22.48 - КФОР је објавио да пажљиво прати ситуацију на сјеверу Косова и Метохије гдје су данас избили немири изазвани насилним уласком новоизабраних градоначелника у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

Из КФОР-а су истакли да осуђују све једностране акте који ризикују даљу ескалацију тензија и позвали све стране да се уздрже од насиља које би могло да угрози безбједност на Косову и Метохији.

Наводе да главни приоритет КФОР остаје обезбеђивање безбједног окружења.

Такозвана косовска полиција саопштила је да се ситуација на сјеверу Покрајине смирила, али да ће наставити да ради на постизању безбједности за све грађане.

22.12 - Земље Квинте осудиле су вечерас насиље на сјеверу Косова и позвале приштинске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију.

У заједничком саопштењу САД, Француска, Италија, Њемачка и Велика Британија осуђују одлуку приштинских власти да на силу обезбиједе приступ општинским зградама на сјеверу Косова, упркос њиховом позиву на уздржаност.

20.42 - Блинкен: Курти хитно да обустави насилне мјере на сејверу КиМ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да хитно обустави насилне мјере на сјеверу КиМ и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ.

19.20 - Стано: Одмах предузети мјере за смиривање ситуације

Портпарол Европске комисије Петер Стано каже да ЕУ најоштрије осуђује сукобе у којима су учествовали такозвана косовска полиција и грађани на сјеверу КиМ и поручио да сви морају да предузму акције како би одмах деескалирали ситуацију.

- Европска унија снажно осуђује сукобе у којима су учествовали такозавна косовска полиција и демонстранти на сјеверу Космета, инициране покушајем новоизабраних градоначелника да уђу у зграде општине - рекао је Стано.

18.30 - Полиција упала у зграде три општине не сјеверу КиМ; Скинуте српске тробојке

 Српске тробојке скинуте су са зграда општина Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића након насилног упада нелегалних градоначелника, а на њихова мјеста су истакнуте заставе самопроглашеног Косова.

Прије насилног уласка у пратњи специјалаца, РОСУ јединице су уклониле барикаде са прилазних путева општинским зградама у Лепосавићу и Зубином Потоку.

На свим путевима су борна возила РОСУ јединица, а патроле такозване косовске полиције су скинуле камере и понијеле са собом.

18.19 - Командант КФОР-а се састао са Куртијем

Командант КФОР-а Анђело Ристући састао се са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, преносе приштински медији.

17.56 - Епархија рашко-призренска од ЕУ, Квинте и КФОР-а тражи да се хитно спријечи ескалација насиља

Епархија рашко-призренска изразила је највећу забринутост и тражи хитну међународну реакцију ЕУ, амбасадора Квинте и КФОР-а.

- Због одлучног протеста српских грађана да се не дозволи насилно заузимање зграда општина Звечан и Зубин Поток, дошло је до нарушавања јавног реда и мира. Полиција је против грађана употребила сузавац и шок бомбе (од којих је једна бачена и у двориште локалне цркве док је народ покушавао да се склони од полиције), а једно полицијско возило је запаљено - наводи се у саопштењу.

17.53 - Замјеница директора Клиничко-болничког центра у Сјеверној Митровици Даница Радомировић, потврдила је за РТРС да је десетак људи примљено са повредама од шок-бомби, сузавца али и повредама од удараца током упада тзв. косовске полиције у зграду општине Звечан.

17.25 - На згради општине Лепосавић застава самопроглашеног Косова

У Лепосавићу је на згради општине постављена косовска застава, јавља РТС.

Полиција блиндираним аутомобилима блокира прилазе згради општине, а грађани су растјерани по околним улицама.

У згради општине је нови предсједник са одборницима.

17.05 - Ховенијер: Данашње насилне мјере треба одмах прекинути

Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер осудио је поступке приштинских власти и позвао да се оне одмах зауставе.

- Сједињене Америчке Државе осуђују акцију косовских власти да приступе општинским зградама на сјеверу Космета. Данашње насилне мере треба одмах прекинути - написао је Ховенијер на Твитеру.

17.00 - Припадници такозване косовске полиције упали су данас у зграду општине Лепосавић, бацајући сузавац и шок бомбе, пошто су раније заузели и општинске зграде у Звечану и Зубином Потоку, јавља Танјуг.

Окупљени грађани су поставили барикаде од песка и једно возило на прилазу згради општине Лепосавић, међутим велика група специјалаца и полиције изашла је из полицијске станице и бацили су сузавац и шок бомбе улазећи у зграду општине.

За сада нема информација о повријеђенима, а грађани су се у мањим групама окупили даље од зграде општине.

Улице Лепосавића су празне и локали затворени.

16.45 - Вучевић: Војска се размјешта на позицијама ка административној линији

Министар одбране Милош Вучевић рекао је, поводом подизања борбене готовости Војске Србије, да се ВС размешта на позицијама ка административној линији.

Србија неће дозволити нову "Олују", 17. март и наћи ће адекватан одговор, пре свега политички, а не искључујем ни неки други одговор који ће бити адекватан опасности, поручио је Вучевић.

16.22 - У току упад и у зграду општине у Лепосавићу

Послије упада у зграде општина у Звечану и Зубином Потоку, припадниц итакозване косовске полиције насилно улазе и у зграду општине у Лепосавићу.

Како јавља РТС, сузавцем и шок бомбама растјерују окупљене грађане и удаљавају их од зграде општине.

Читав центар Лепосавића је у диму.

16.17 - Звечан:  У згради општине био приштински министар за локалну самоуправу

У зграду локалне самоуправе у Звечану ушао је и након задржавања од десетак минута изашао приштински министар за локалну самоуправу Ељбер Краснићи у пратњи полиције, јавља РТС.

16.07 - Пуно припадника специјалне полиције и даље је испред општине Звечан, јавља РТС.

Дио полицајаца у оклопним возилима је напустио подручје око општине, а они који су остали и даље контролишу тај простор.

Полиција је ставила зграду општине под контролу, али не дозвољава прилаз.

16.00 -  У зграду општине Зубин Поток ушао нови предсједник, полиција грађане растјерала сузавцем

У зграду локалне самоуправе у Зубином Потоку ушао нови предсједник општине Измир Зећири.

Прије тога полиција је сузавцем растерала окупљене грађане.

15.46 - Такозвана косовска полиција упала је и у зграду општине Зубин Поток, гдје су се окупили грађани у покушају да спријече њен улазак, јавио је Танјуг.

      View this post on Instagram

A post shared by Zubin Potok INFO (@zubinpotokinfo)

Припадници полиције тзв. Косова претходно су упали и у зграду општине Звечан, пошто су испред општине, гдје су се окупили грађани, испалили сузавце и шок бомбе.

15.33 - Након што су припадници такозване косовске полиције окружили зграду општине у Лепосавићу, грађани су непосредно испред општине поставили барикаду на самом скретању ка згради општине.

Барикаду су поставили тако што су са једне стране прилаза општини истоварили шљунак и на тај начин блокирали тај дио пута.

15.09 - Арсенијевић: Тукло ме више полицајаца, потврдиће камере

Александар Арсенијевић из Грађанске иницијативе "Српски опстанак" рекао је да је такозвана косовска полиција била кренула на жене, као и на њега, као и да су га сузавцем попрскали дирекно у очи.

- Био сам дезоријентисан, одвукли ме између два аута, почели да ме туку - рекао је Арсенијевић. Истиче да је у једном тренутку један полицајац рекао на албанском да не туку оне са камерама.

Описао је једног од полицајаца који су га тукли, који му је био специфичан, наводећи да његове тврдње могу потврдити камере са зграде општине.

15:02 - Десетак повријеђених у Звечану

Како јавља дописник РТС-а, у болнице у Косовској Митровици потврђено је да је десетак људи повређено у сукобу оружаних снага полиција и окупљених грађана у Звечану.

У овом тренутку ситуација се мало смирила, али је јако напето и пријети да ескалира, наводи дописник РТС-а.

15.00 - Министар одбране Србија Милош Вучевић је потврдио да је предсједник Србије Александар Вучић потписао наредбу о подизању борбене готовости и додао да је ситуација на КиМ драматична.

14.11 - Предсједник Србије Александар Вучић издао је наредбу за повећану борбену готовост због стања на сјеверу КиМ.

14.05 - Тзв. специјална полиција ушла је у зграду општине Звечан, а том приликом су поред сузавца користили и шок бомбе.

Оклопна возила и специјалне јединице полиције налазе се испред зграде општине.

13.29 - Сукоб окупљених и полиције у Звечану, бачене шок бомбе. Дошло је до сукоба између окупљених и полиције у Звечану. Чују се рафали.

Наводно је запаљено полицијско возило, као и да су бачене шок бомбе.

13.20 - Прекинута настава у школама у Косовској Митровици. На факултетима и у школама у Косовској Митровици прекинута настава.

-----------------------------

Долазак специјалаца полиције пратио је звук сирена у Лепосавићу, Митровици, Звечану и Зубином Потоку, које житељи тих средина активирају за алармирање на опасност.

Специјалци намјеравају да на зграду општине у којој је и Привремени општински орган Владе Србије "истакну заставу плаво жуте боје која симболизује државност на Косову", преноси РТС.

 

Све се догађа када је већина запослених у привременим органима и другим институцијама на путу за Београд, ради присуства скупу на који их је позвао предсједник Србије.

Јуче су нови предсједници општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу положили заклетву и преузели дужности као први предсједници албанске националности од формирања локалних структура власти у овим срединама под окриљем владе у Приштини.