latinica  ћирилица
28/05/2023 |  17:38 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Ниш: Ухапшено 11 особа због прања више од 800.000 евра

Полиција је ухапсила 11 особа из Ниша због сумње да су извршиле кривично дјело прање новца, којим су стекле противправну имовинску корист већу од 94 милиона динара /око 800.000 евра/.
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg) -
Полиција Србије (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg)

Ухапшена су одговорна лица у привредним друштвима "Ил капо" из Ражња и "Вечини" из Нишу, те још девет лица, док се за двије особе трага.

Сумња се да су одговора лица у привредним друштвима и још једна особа за којом се трага од априла 2021. до децембра 2022. године извршили пренос готовог новца у износу око 800.000 евра, са знањем да та имовина потиче од криминалне дјелатности, у намјери да прикрију или лажно прикажу незаконито поријекло имовине.

Они су, како се сумња, по претходном договору ангажовали девет физичких лица како би за потребе привредног друштва "Лукић-комерц" из Ниша, "Ил капо" и "Вечини", извршили пренос мањег дијела новца, у износу од 7,5 милиона динара /око 64.000 евра/, са текућих рачуна ових привредних друштава, на име фиктивних откупа робе, а на текуће рачуне осумњичених физичких лица.

Сумња се да су они са наведеним физичким лицима договорили да им за ту услугу исплате накнаду у готовини у одређеном износу, захтијевајући од њих да изврше подизање новца у готовом, што су они и учинили на банкоматима и благајнама, а који су им у готовом враћали.

Одговорна лица у привредним друштвима "Ил капо" и "Вечини" и још једна особа за којом се трага осумњичени су да су извршили пренос већег дијела новца, у износу од 87 милиона динара /око 742.000 евра/ са текућих рачуна ових друштава на своје приватне текуће рачуне и затим извршили подизање у готовом.

Они су, како се сумња, цјелокупан износ тако подигнутог новца у износу од око 800.000 евра, држали и користили за своје потребе са знањем да је тај новац стечен криминалном дјелатношћу, јер физичка лица и они сами нису испоручивали дрвене палете и пољопривредне производе овим привредним друштвима, већ је новац уплаћен на њихове и рачуне физичких лица, на основу фиктивног откупа робе и фиктивних новчаних позајмица.

Одговорном лицу у привредном друштву "Ил капо" одређено је задржавање до 48 часова и он ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву, док ће остали ухапшени, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Акцију су спровели припадници МУП-а, у сарадњи са Посебним одјељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу и инспекторима пореске полиције.