latinica  ћирилица
29/05/2023 |  09:51 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Вишковић у Италији са Федригом: Италијани заинтересовани за пословање у Српској (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру посјете италијанској регији Фриули Венеција Ђулија, премијер Републике Српске Радован Вишковић, у Трсту се састао са Масимилијаном Федригом, предсједником ове регије.
Вишковић, Ђурић и Бојић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Вишковић, Ђурић и Бојић (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Федриго је и предсједник италијанских регија за успостављање прекораничне привредне и економске сарадње.

Вишковић каже да су данас у једној од пет аутономних регија Италије, са којом Република Српска има потписан споразум о сарадњи још из 2010. године.

- Позвао сам Федрига да дође у Бањалуку и Српску, да обновимо тај споразум, који је дао одређене резултате. Многа италијанска предузећа нашла су мјесто за пословањ у Српској. Желим да прошире своје инвестиције код нас - навео је Вишковић након састанка.

Вишковић каже да је ово једна од најразвијенијих регија у Италији.

- Покушаћемо њихова искуства да пресликамо на Републику Српску. Италијанска економија заснована је на малим и средњим предузећима, пољопривреди и туризму, а сличне потенцијале имамо и ми. Важно је рећи да су привредници из Италије веома заинтересовани да дођу у Српску и да инвестирају - истакао је Вишковић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић је рекао да Српска континуирано ради на унапређењу пословног амбијента, да су смањени трошкови пословања, те да паралелно унапређује администрацију и ради на дигитализацији административних процедура.

На састанку са Федригом, Митровић је истакао да је Република Српска увела одређени сет подстицајних мјера којима се подржавају инвеститори у увођењу нових технологија, дигитализацији, те подршке с циљем повећања плата радницима како би била задржана постојећа радна снага.

Митровић је рекао да је Министарство на располагању сваком појединачном инвеститору у смислу подршке, како код добијања информација о условима улагања, тако и током реализације инвестиције, саопштено је из ресорног министарства.

Циљ посјете је јачање економске и сарадње у области образовања. Предсједник Владе састаће се и са представницима привредника.

Како је најављено, учествоваће и на пословном форуму у Удинама, гдје ће италијанским компанијама представити потенцијале за улагања у Српску.